Treći kongres pedijatara Srbije u Vrnjačkoj Banji

U Vrnjačkoj Banji otvoren je treći kongres pedijatara Srbije koji će okupiti više od 400 učesnika, pedijatara i drugih lekara iz oblasti zdravstvene zaštite dece i omladine iz Srbije i susednih zemalja.

Ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović, koja je održala predavanje na temu uloge Saveta za prava deteta i mera Strategije Vlade Srbije u podsticanju rađanja, istakla je da prava za dete i za bilo koga nikada nema previše, i da se uvek može govoriti o tome da mogu da se prošire.

“Poštujući međunarodne konvencije i akta koja regulišu ovu problematiku, Srbija je, pre svega, donela zaista veliki broj skoro obavezujućih i stručnih i etičkih dokumenata koje uglavnom poštuje”, rekla je Đukić Dejanovićeva.

Govoreći o radu Saveta za prava deteta, ministarka je navela da on pribavlja mišljenje različitih institucija, dece, akademske javnosti, nevladinog sektora, formira svoje stavove, prezentuje ih vladi i učestvuje u pravljenju zakona.

Dodala je da u Narodnoj skupštini postoji Odbor za prava deteta koji svaki zakon analizira kroz aspekt prava deteta i šta to znači za dete i ocenila da je, da bi položaj dece u Srbiji bio bolji, svakako neophodna međusektorska saradnja.

“Nema segmenta društva koji u to ne treba da bude uključen. Zbog toga je Savet za prava deteta i sastavljen od predstavnika praktično svih ministarstava, svih značajnih institucija i uglednih pojedinaca kako bi sistem bio uređen na što je moguće bolji način”, rekla je Slavica Đukić Dejanović.

Podsetila je da je broj živorođenih u Srbiji prošle godine bio 64.894, a umrlih 103.722. “To znači da nas je, po osnovu ovih indeksa, svake godine manje za više od 38.000, što je vrlo zabrinjavajući podatak i zato moramo raditi na boljoj demografskoj budućnosti”, istakla je ministarka.

Predsednik Udruženja pedijatara Srbije Radovan Bogdanović rekao je da podizanje svesti o poboljšanju zdravlja i pravilnom razvoju dece u ranom detinjstvu značajno ne samo za stručnjake već i za roditelje i društvo u celini.

On je poručio da se mora znati i stalno imati u vidu da je razvoj u ranom detinjstvu investicija za budućnost.

“Proširena međusektorska saradnja je neophodna da se podiže svest i da svi znamo i razumemo koliko je značajno u tim prvim godinama života ulagati u decu. To ne zahteva nikakva posebna velika materijalna ulaganja, to zahteva samo veće bavljenje decom”, istakao je Bogdanović.

Naveo je da su kroz projekte Udruženja pedijatara Srbije, koje su podržali Ministarstvo zdravlja, UNICEF i kompanija “Voda Voda”, povećana znanja i veštine zdravstvenih radnika koji se bave decom da se na savremeni, naučni način bave ranim razvojem deteta, da savetuju roditelje kako da podrže razvoj svog deteta i na taj način spreče posledice koje mogu da proisteknu iz neadekvatnog postupanja.

Izvor: rtv.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *