Briga o penzionerima – povlastice uz penzionerske kartice

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje je započeo raspodelu penzionerskih kartica svim korisnicima na teritoriji grada Kraljeva, koje oni svakodnevno mogu da preuzmu. Penzionerske kartice Fond izrađuje za sve penzionere koji su pravo na penziju ostvarili u Republici Srbiji, u skladu sa Pravilnikom o penzionerskoj kartici. Ovom karticom se dokazuje status korisnika i omogućava penzionerima da na zakonit, istovetan, siguran i validan način dokazuju svoj status, uz lični identifikacioni dokument.

Tim povodom, održana je konferencija za novinare, na kojoj je predstavljena ova novina.

Predsednik Udruženja penzionera grada Kraljeva dr Nikola Krpić je istakao da u gradu Kraljevu ima više od 31.000 penzionera, kojima je sada omogućeno da penzionerskim karticama zamene penzioni ček. Kako je naveo, mnoge lokalne samouprave u Srbiji su kod privrednih organizacija izdejstvovale da, kao i veliki trgovinski lanci, daju popust penzionerima kada je penzija.
„Želimo da se, ukoliko može, obezbedi da, na želju penzionera, a uz saglasnost Privredne komore i Grada, privredne organizacije učine neke pomake kako bi penzioneri u gradu Kraljevu mogli da koriste neke privilegije. Recimo, Kraljevačko pozorište bi moglo da obezbedi jednu ili dve predstave besplatno za penzionere Kraljeva. Neke trgovinske organizacije takođe mogu da daju popust penzionerima – za belu tehniku, sanitarije, kolonijalnu robu, tekstilnu robu… Zamolio bih, u ime 31,000 penzinera, ako je moguće, da nešto učinimo da socijalni status penzionera popravimo. Penzionerska organizacija Kraljeva čini mnogo na socijalnoj zaštiti. Svakog meseca dajemo pozajmice penzionerima u visini 16, 17, 18 miliona, da vrate bez kamate, meso i ogrev na otplatu… Predsednik Vučić je više puta rekao da su penzioneri heroji za državu, pa ako su za državu, valjda su i za grad Kraljevo“, poručio je Krpić.

Kako je istakla načelnica Odeljenja u kraljevačkoj filijali Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Dušica Pajović, podela penzionerskih kartica ide dobro.

„Trudimo se da to bude još brže, još efikasnije, da bismo izašli u susret i penzionerima i privrednicima koji imaju veliko interesovanje da zaključe ugovore kako bi naši penzioneri imali određene pogodnosti. Kako mi obuhvatamo filijale Kraljevo, Rašku, Vrnjačku Banju, tako podela kartica ide istovremeno i po ispostavama i Filijali Kraljevo. Trudimo se da stupimo u kontakt i sa mesnim zajednicama, da bismo na taj način došli do najudaljenijih sela i naših najudaljenijih penzionera koji su stari i bolesni i na taj način omogućili da preuzmu i prime kartice. Podelu kartica naši radnici obavljaju u Udruženju penzionera, Na početku smo dobili 43.300 kartica, s tim što svakog meseca imamo nove penzionere“, navela je predstavnica kraljevačke filijale.

Direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog okruga Zvonko Tufegdžić je istakao da je, pored promocije kartice, cilj sastanka i poziv penzionerima da preuzmu svoje kartice u PIO Fondu i u Udruženju penzionera, kao i podsticanje privrednika sa područja Moravičkog i Raškog okruga da izađu u susret penzionerima.

„Veliki sistemi u Republici Srbiji pronađu načina i daju određene popuste kako bi omogućili penzionerima da im se poveća standard – određenih dana u toku meseca, kada penziuoneri primaju penzije, oni im omoguće popuste. To je i interes privrednika i interes penzionera i interes grada. Na neki način se povećava i potrošnja, a samim tim i proizvodnja. Zajedno sa gradonačelnikom, ja ću pozvati privrednike da izađu u susret i nađu mogućnosti da omoguće određene popuste penzionerima u toku meseca“, najavio je Tufegdžić.

Gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić smatra da je izrada novih penzionerskih kartica veoma dobar način dokazivanja statusa penzionera. „Sastanak je upriličen kako bismo pozvali i privrednike da u određeno vreme u mesecu kada penzije ležu daju popust na svoju robu, ali i da razgovaramo sa našim javnim ustanovama kako bismo i kategoriju penzionera stavili u red povlašćenih i omogućili penzionerima da dobiju određene popuste za usluge ustanova i preduzeća čiji je osnivač grad Kraljevo“, rekao je Terzić, podsetivši da su već snižene cene JKP „Čistoća“, „Toplana“ i Vodovod“ za ratne vojne invalide i porodice palih boraca.

„Naš cilj u budućnosti je da mere pozitivne diskriminacije primenimo i na majke koje imaju troje i više dece, da porodice sa troje i više dece mogu da kupuju ono što im je potrebno za kuću, da kupuju po nižim cenama u odnosu na druge građane, ali treba da vodimo računa i o penzionerima. Oni su nekoliko prethodnih godina imali umanjene penzije i morali su nekoliko godina da žive nižim kvalitetom života, ali sada kada se penzije povećavaju, treba da pronađemo još neki način kako bismo zahvalili ovim ljudima koji su nam pomogli da zemlja izađe iz finansijske krize i da se finansijski konsoliduje. Kao što znate, penzioneri neretko koriste svoje penzije ne samo za sebe, već moraju da pomažu i svojoj deci i unucima i upravo iz tog razloga je veoma važno da svi zajedno ovoj kategoriji brinemo na bolji način“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *