Gradonačelnica američkog gradića: Ponosna sam na srpsko poreklo

Saradnja između Ohaja i Srbije koju su započeli vojnici, polako se širi i na civile. Grad Kraljevo potpisao je sporazum o bratimljenju sa Južnim Juklidom. Na čelu tog malog grada nedaleko od Klivlenda već deceniju i po je gradonačelnica srpskog porekla.

Jedini gradonačelnik srpskog porekla u SAD. Prva žena na čelu Južnog Juklida u Ohaju. Četiri puta uzastopno pobednica izbora za gradonačelnika. Američki mediji su 2003. pisali da su sa Džordžin Velo u politiku ušle porodične vrednosti.

 

 

„Čitala sam komentare ljudi da po prvi put imaju gradonačelnika kome mogu uvek da se obrate. Mislim da je to zbog mog porekla. Mi Srbi smo vrlo topli i ljubazni ljudi. Ali nikad nisam dozvolila da ljubaznost pogrešno shvate kao kao slabost. Jer Srbi su jaki, bore se za ono u šta veruju. Način na koji su me odgajali roditelji i baba i deda, najviše je uticao na to kakva sam danas kao gradonačelnica“, kaže Džordžin Velo, gradonačelnica Južnog Juklida.

Poverenje je, kaže, stekla, rezultatima, iskrenošću i odbijanjem da obeća ono što ne može da ispuni. Iako je u Srbiji boravila ranije, sada je prvi put došla kao gradonačelnica.

„Prvobitno je trebalo da se Kraljevo pobratimi sa Klivlendom koji u Ohaju ima najveći broj Srba. Međutim, gradonačelnik Klivlenda je tada rekao da u Ohaju postoji gradonačelnica Srpkinja, koja je veoma ponosna na svoje poreklo. Nadam se da ćemo sarađivati u oblasti obrazovanja, kulture i sporta, ali i da će Kraljevu značiti naše iskustvo borbe za ekonomski razvoj i zadržavanje mladih. Jer, kada sam ja postala gradonačelnica prosečna starost je bila 64 godine, a sada je 37“, ističe Džordžin Velo.

„Kraljevo ima jednog novog partnera. To je na prvom mestu Južni Juklid, a treba reći i gradonačelnicu lično koja je pokazala veliku zainteresovanost za naše mesto, za našu kulturu, za našu tradiciju“, navodi Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

I razmena simboličnih poklona sa gradonačelnikom Kraljeva pokazala je koliko Džordžin Velo ne staje u kalup tipičnih političara. Poklanjala ih je duže od dvadeset minuta i za svaki rekla šta predstavlja njoj i njenim sugrađanima.

Izvor: rts.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *