Tutin: Za nova radna mesta 2,4 miliona

Prema podacima poslednjeg popisa, opština Tutin ima nešto više od 31.000 stanovnika, a na evidenciji nezaposlenih se nalazi skoro jedna četvrtina. Podaci Nacionalne službe zapošljavanja (NSZ) pokazuju da posao, u jednoj od najsiromašnijih opština u Srbiji, čeka 7.935 lica.

U obrazovnoj strukturi prednjače oni sa samo završenom osmogodišnjom školom. Njih je više od polovine, 4.736. Na drugom mestu su tražioci posla sa završenom srednjom školom, 2.889, ali na evidenciji se nalazi i 328 visokoobrazovanih kadrova.

Među onima sa fakultetskim diplomama najviše ima ekonomista 42, sledi 38 pravnika, 16 lekara, 12 stomatologa, 15 učitelja, sedam psihologa, po devet je inženjera mašinstva i poljoprivrede, pet profesora fizičkog vaspitanja i četiri filologa.

U tutinskoj lokalnoj samoupravi pokušavaju da kroz aktivne mere otvaraju nova radna mesta. Lokalni akcioni plan zapošljavanja zajedno finansiraju opština Tutin i NSZ.

Oni će za otvaranje novih radnih mesta ove godine obezbediti 2, 4 miliona dinara. Svaka strana obezbediće po polovinu od ukupnih sredstava. A posle razgovora sa privrednicima iz dijaspore u Nemačkoj, pre nekoliko meseci, računa se u njihovo ulaganje u tutinske resurse i otvaranje novih radnih mesta.

Izvor: sandzakpress.net

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *