28. PASULJIJADA – Pasulj za sva vremena

Tradicionalna kulinarska manifestacija i najstarije srpsko takmičenje majstora kuhinje u pripremanju čorbastog pasulja “Srebrni kazan” održana je ovog vikenda na Ibarskom keju u centru Kraljeva po 28. put.

Trodnevna, tradicionalna kulinarska manifestacija i najstarije srpsko takmičenje majstora kuhinje u pripremanju čorbastog pasulja “Srebrni kazan”, u narodu poznatija kao “Pasuljijada”, održana je ovog vikenda na Ibarskom keju u centru Kraljeva po 28. put, okupivši više od 200 takmičara svrstanih u pedesetak ekipa iz gotovo svih krajeva Srbije.

Pod pokroviteljstvom lokalne samouprave, a u organizaciji kraljevačke Turističke organizacije, ovo jedinstveno kulinarsko takmičenje pratili su brojni radoznalci, gurmani i „degustatori“. Što u mestu, što u prolazu, tako je ibarskim kejom kod gradske plaže, od kazana do kazana, od trpeze do trpeze, defilovalo nekoliko hiljada ljudi sa željom da se lično uvere u kvalitet pripremljenog pasulja sa suvim rebarcima ili slaninicom.

Uz miris koji se širio dolinom Ibra, na brojnim štandovima bilo je i svakojakih đakonija iz nacionalnog jelovnika, ljute „mučenice“ i osvežavajućih pića, pa je kej podsećao na veliku kuhinju sa restoranom pod otvorenim nebom.

 

Kulinarska manifestacija, foto: Goran Šljivić
Kulinarska manifestacija, © Goran Šljivić

 

Kao neizostavni „začin“ nije izostao ni bogat zabavni program, a održano je i šesto po redu takmičenje u pripremanju riblje čorbe pod nazivom “Riblji kotlić”. Zavesa na ovogodišnji „Srebrni kazan“ spuštena je takmičenjem u spremanju ajvara – „Izađi mi na teglu“.

Izvor: novosti.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *