DIZAJN IZ DOBA JUGE LICNA SECANJA

“Dizajn iz doba Juge licna sećanja” naziv je izlozbe koja je otvorena juce u Kraljevačkom Narodnom muzeju.Ova autorska izlozba teži da reinterpretira glavne postulate dizajna industrijsko grafičkog,tekstilnog i produkt dizajna u vremenu jugoslovenskog industrijskog preporoda i stvaranja potrošačkog društva od 1950. do 1980. godine,sa namerom da ukaže na sve one uspešne primere koje izlaze iz striktno zadate hronologije.

Autorka izložbe Jelena Bašic istakla je da ova postavka podeljena u petnaest koncepata,a preko trideset kolekcionara sećanja iz svojih ličnih kolekcija,ustupili su razne predmete kako bi izlozba bila što živopisnija.

Kroz dizajn iz doba Juge organizatori žele da stave najbolju formu koja se šezdesetih godina pojavila u Jugoslaviji inicirana od strane poznatih dizajnera sa Jugoslovenskog kulturnog prostora,koji su u to vreme pokušavali da nađu formu koja je najpre odgovarala potrebi i funkcionalnosti svakog predmeta

Uvodni koncept izlozbe je priča o najpoznatijim dizajnerima preko logotipa retrosobe detinjstva,kulture,priče o supermarketu,modi, poglavlju “uradi sam” i još mnogo toga.

Jedna od najzanimljivijih izlozbi bice otvorena do 13.tog jula a svi jugo nostalgičari, koji odluče da posete Kraljevački Narodni muzej u ovom periodu, bar na kratko moćiće da se vrate u vreme stare velike Jugoslavije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *