Planinari “okupirali” Stolove

Održana tradicionalna manifestacija “Narcisu u pohode” na obroncima planine poviše Kraljeva i manastira Žiče. Kolona zaljubljenika u prirodu iz svih krajeva Srbije.

Planinareći obroncima planine Stolovi poviše Kraljeva, manastira Žiče, Mataruške Banje, srednjovekovnog Magliča i Ibarske klisure, u potrazi za lepim i mirisnim cvetovima narcisa, nekoliko hiljada zaljubljenika u prirodu i planinara iz svih krajeva Srbije učestvovalo je u tradicionalnoj, 62. po redu manifestaciji “Narcisu u pohode”.

U organizaciji kraljevačkog PSD “Gvozdac”, koji ove godine obeležava sedam decenija postojanja i rada, Planinarskog saveza Srbije i ovdašnjih turističkih poslenika, ljubitelji prirode ni ovoga puta nisu propustili priliku da naberu bukete mirisnog cveća, ali i da uživaju u netaknutoj lepoti ove planine jugozapadno od grada na Ibru sa stoletnim šumama, livadama i proplancima obelelim od cvetova divljeg narcisa.

stolovi 2
© G. Šljivić

– Nekoliko godina zaredom ovde porodično dolazimo da uživamo u prirodnim lepotama, fenomenalnom pogledu i, naravno, da uberemo pokoji buket – kaže Miloš Veličković, planinar-amater iz Topole.

Oni koji su savladali zahtevnu planinarsku trasu do Usovice, najvišeg vrha ovog planinskog masiva, na nadmorskoj visini od 1.375 metara, gde i rastu najlepši i najmirisniji narcisi, bili su u prilici i da iz neposredne blizine vide krdo poludivljih konja koji već duže od tri decenije opstaju na Stolovima. A uz čaj i vodu na trasi, za sve učesnike po završetku manifestacije bio je obezbeđen i ručak u Planinarskom domu “Zorica Gizdavić”.

Izvor: novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *