Sportska Domijada u Kraljevu – učenjem i sportom do najboljih rezultata

Drugi deo „Domijade 2018“ – 22. republičko takmičenje domova u sportskim disciplinama, održano je u našem gradu. Svečanom otvaranju u sportskoj hali Doma učenika srednjih škola Kraljevo prisustvovao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić, a gosti su bili i državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije Marko Milenković, državni sekretar Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Nenad Nerić, načelnica Školske uprave Bojana Marinković, predstavnici Raškog upravnog okruga, direktori kraljevačkih javnih preduzeća i ustanova, članovi Upravnog odbora i mnogi drugi.

dr predrag terzic

U ime grada domaćina, učenike-takmičare i goste pozdravio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić. On je izrazio zadovoljstvo što kraljevački Dom učenika srednjih škola nastavlja saradnju sa drugim domovima učenika širom Srbije.

„Mislim da je veoma važno, pored učenja i sticanja novih saznanja, i učešće dece u sportskim takmičenjima, sukobljavanje kroz sport, i rad i trud kako bi postigli najbolje rezultate. Mislim da sinergija jednog i drugog dovodi do najboljih rezultata“, poručio je gradonačelnik.

On je podsetio na to da je Dom učenika u Kraljevu tokom prethodne godine izgradio velelepnu sportsku halu, koju smatra jednom od najlepših sportskih sala u školama i domovima učenika u našoj zemlji, uz pomoć Kancelarije za javna ulaganja i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

„Očekujem da će Kancelarija podržati i druge projekte koje su inicirali grad Kraljevo i Dom učenika srednjih škola Kraljevo, prvenstveno dogradnju postojećeg studentskog doma u našem gradu. Želja nam je da Kraljevo postane studentski centar, da uz Fakultet za mašinstvo i građevinarstvo, Odeljenje Visoke ekonomske škole iz Leposavića, Pravni fakultet iz Kosovske Mitrovice, dovedemo i druge fakultete u Kraljevo, kako bi naša deca ostala da studiraju ovde, a da privučemo i decu iz drugih sredina“, rekao je gradonačelnik.

Domaćin Domijade 2018, direktor Doma učenika srednjih škola Kraljevo Dragutin Karanović, poručio je svim učesnicima da su, bez obzira na krajnje rezultate, pobednici svi, jer imaju priliku da nauče da su od pobede važnije pouke koje i pobede i porazi ostavljaju.

„Nijednu utakmicu, kažu, ne dobijaju oni koji sede na klupi. Zato, neka Domijada počne i neka krenu sva takmičenja koja će, na kraju, pokazati da su sve naše borbe usmerene na pozitivne stvari“, kazao je Karanović.

Otvarajući sportsku Domijadu, državni sekretar Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Marko Milenković istakao je posvećenost Ministarstva i ministra Mladena Šarčevića razvoju obrazovanja, unapređenju sistema vaspitanja i celokupnog uređenja tog kompleksnog sistema, kao i izuzetno zadovoljstvo u pružanju finansijske podrške manifestacijama poput ove.

„Sa predstavnicima lokalne samouprave, gradonačelnikom Kraljeva i direktorom Doma učenika, dogovorili smo dalje smernice – pored ove veličanstvene sale, radićemo na tome da sa adaptira i izgradi novi deo doma kako bi Kraljevo postalo studentski centar, i nećemo se zaustaviti na tome“, poručio je državni sekretar.
On je istakao značaj organizovanja ovakve manifestacije, koja promoviše zdrave životne navike, drugarstvo, prijateljstvo, slavi mladost i život.

„Dobro je što postoji koordinacija između Ministarstva, Vlade i grada Kraljeva. Učinićemo sve da stvorimo što bolje uslove za školovanje, studiranje i zaposlenje, da naša deca ne idu van granica. Ministar Šarčević i premijerka Ana Brnabić su svakog dana u novom gradu, dogovaraju nove projekte, maksimalno se radi, građevinska sezona je u toku. Uradićemo sve da naši učenici, sutra kompetentni stručnjaci iz raznih oblasti, postanu uspešni ljudi, kojima će se ponositi njihovi roditelji, nastavnici, vaspitači iz domova i svi njihovi prijatelji“, obećao je predstavnik Ministarstva prosvete.

U ovogodišnjoj sportskoj Domijadi učestvuje pet regiona – Region Zapadna Srbija, Region Šumadija, Pomoravlje i Braničevo, Region Jugoistočna Srbija, Region Beograd, Region Vojvodina. Takmiči se 28 domova, sa 434 učesnika. Nadmetanja u malom fudbalu, odbojci, košarci, stonom tenisu, šahu i streljaštvu održavaju se u Domu učenika srednjih škola, OŠ „Čibukovački partizani“, Poljoprivredno-hemijskoj školi i Sportskom centru „Okanik“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *