Država je prijatelj sindikalcima

Povodom obeležavanja 27. aprila, Dana Saveza samostalnih sindikata Srbije, Veće Saveza samostalnih sindikata za grad Kraljevo priredilo je Svečanu sednicu Veća Saveza samostalnih sindikata Srbije. 

Pored brojnih gostiju, među kojima su bili čelnici grada Kraljeva i Raškog upravnog okruga, direktori kraljevačkih lokalnih i republičkih javnih preduzeća i ustanova, predstavnici sindikata gradova i opština Srbije, sednici su prisustvovali i potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić i ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević.

ministri

Kako je istakao predsednik Veća Samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović, borbe pre 115 godina, kada je sindikat osnovan, i danas – iste su: borba za osam sati rada, borba za veću i bolju nadnicu od koje može pristojno da se živi. Potreba za sindikalnim organizovanjem je postojala i postoji i dalje.

„Sindikat se neće odrreći svoje ideologije, izvornih principa sindikalizma i programskih ciljeva nastavljajući borbu za pravedniji život zaposlenih. I danas se borimo, imamo velike prekovremene sate koji se ne plaćaju, ljude tereaju da rade duži vremenski period, iako je zakonski sve regulisano i čisto sa te strane. Plate su relativno niske, privatni sektor pokušava da eksploatiše radničku klasu u Srbiji koristeći se velikim procentom nezaposlenosti. Sada je problem da mnoge multinacionalne kompanije ne poštuju zakone, Ustav, ne daju mogućnost sindikalnog organizovanja, mogućnost štrajka, ne ulaze u pregovore, iako su po zakonu obavezni, objašnjava predsednik Veća Samostalnih sindikata Srbije.
Potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić je istakao da su sindikati odigrali veoma važnu ulogu u svim zemljama koje su se nalazile u procesu tranzicije.

„Tamo gde su sindikati bili jaki i organizovani i gde su zastupali interese zaposlenih, tranzicija je obavljena uspešno – svuda gde su vlade prepoznale sindikate kao važne društvene aktere, svi reformski procesi su se lakše odvijali, bez većih sukoba ili konflikata. Siguran sam da i ovo novo vreme iziskuje potrebu za permanentnim socijalnim dijalogom i važnom ulogom sindikata na svim nivoima. Zato je važno istaći, i ovde u Kraljevu i u svim lokalnim sredinama, da socijalni dijalog potiče najpre od sindikalnog, pa doseže do državnog i nacionalnog nivoa“, istakao je Ljajić.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević je naglasio da veza i saradnja između sindikata, poslodavaca i države postoji.

„Bio sam i radnik i poslodavac pre nego što sam počeo da radim za državu. Vrlo dobro znam kako je biti i jedno i drugo, šta tišti i jedne i druge. Učiniću sve da ono što tišti radnike i polodavce menjamo. Taj posao nikada neće biti dovedeno do kraja, ali ćemo se truditi da suštinski promenimo. Važno je da shvatite da u državi imate prijatelja a ne neprijatelja. Moramo da imamo stalne razgovore, da bi bilo bolje. Ma koliko to nas u Vladi bolelo, vi nama morate da kažete kako jeste i realno, da bismo u skladu sa mogućnostima uradili koliko možemo da bude bolje. Jedino zajedničkim radom možemo da izgradimo modernu bogatiju Srbiju u kojoj će radnici biti zadovoljni i da napravimo primer dobre prakse u Evropi“, naglasio je Đorđević uz napomenu da treba da se borimo i za bezbednost radnika, jer, svaki uloženi dinar u zaštitu i bezbednost možda nekome spasi život i garantuje miran san onome ko rukovodi.

Prilikom otvaranja bilo kog proizvodnog pogona neophodno je da postoji socijalni dijalog između poslodavaca i predstavnika sindikata – rekao je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

„To je važno zbog radno pravnih uslova koje je neophodno definisati pri samom početku rada nekog preduzeća, ali i tokom funkcionisanja. Sindikat treba da ima korektivnu ulogu za sve one greške i nastojanja poslodavaca da ugrozi njihova prava, ali i predstavnici sindikata treba da zajedničkim snagama sa poslodavcem sarađuju kako bi rezultati rada bilo kog preduzeća bili bolji. Ukoliko preduzeće dobro posluje, ukoliko ostvaruje profit, korist dobija i vlasnik preduzeća, ali korist mora da se raspodeli i na same radnike“, poručio je dr Predrag Terzić smatrajući da je to jasna poruka koju je država poslala svim zaposlenim u javnim preduzećima, ali i u privatnom sektoru, bez obzira da li su vlasnici kompanija stranci ili domaći preduzetnici.

Povodom 115. godišnjice, najuspešnijim pojedincima uručene su nagrade i plakete.

Akcenat sindikata je na boljim zaradama u Srbiji, što bi trebalo da zadrži mlade da ne odlaze u inostranstvo, budući da oko 30.000 mladih godišnje ode. Dva reprezentativna sindikata – Nezavisnost i Savez samostalnih sindikata SRbije organizovaće 1. maja u Beogradu protestnu šetnju pod sloganom „Da plate ustanu, a mladi ostanu“.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *