Izložba “Kraljevsko Kraljevo” povodom Dana grada

Prošlo je 136 godina otkad je grad na Ibru dobio današnje ime, pa je tim povodom Istorijski arhiv priredio izložbu, koja na slikovit i upečatljiv način, na sedamnaest panoa, donosi priču o vladavini kralja Milana.

Kraljevo, koje predstavlja prirodnu kapiju Doline vekova, varoš na koju uveče padaju senke kupola zvonika Žiče, današnje ime je dobilo je tokom posete kralja Milana, 19. aprila 1882. godine na pisanu molbu tadašnjih Karanovčana, koje je predvodio knez Jovan Novaković.

izlozba kaljevo

Dogodilo se to na osnovu posebnog ukaza kralja Milana, koji je vladao od 1868. do 1889. godine i za čije je vladavine Srbija imala velika postignuća.

“Bilo je posebno zadovoljstvo doneti ovako posebnu priču koja govori o dinastiji Obrenovića, vladavini kralja Milana Obrenovića, Berlinskom kongresu, proglašenju Kraljevine Srbije, kao i deo vezan za našu lokalnu istoriju”, objašnjava istoričarka Vesna Milojević, direktorka Istorijskog arhiva Kraljevo i autorka izložbe.

Na 17 panoa nalaze se izloženi detaljni opisi posete kralja Milana tadašnjem Karanovcu, detalji posvećeni osnivanju Škole za ratarstvo (danas Poljoprivredne), promeni naziva grada i sreza i urbanizaciji grada Kraljeva.

“U vreme kad rijaliti zvezde imaju veću popularnost od vladara koji su ovu zemlju izgradili i izborili se za njenu nezavisnost, važno je da mladi na ovakvim događajima imaju priliku da saznaju, danas o kralju Milanu i o njegovoj želji da promeni naziv grada na Ibru, iz imena Karanovac u Kraljevo”, rekao je na otvaranju izložbe gradonačelnik Kraljeva Predrag Terzić, ističući da se sve to dešavalo svega četiri godine nakon što je Srbija postala nezavisna država, izdignuta iz nivoa kneževine na nivo kraljevine.

Stručni konsultant bio je dr Dragoljub Danilović, koji je pozdravljajući sve one što su ponosni na istoriju grada, podsetio da je kralj Milan, uz kojeg je bila i njegova supruga kraljica Natalija, Kraljevu kao venčani kum darovao jedno od najlepših imena u Srbiji.

“U kraljevskom gradu imamo čast i obavezu da živimo, kao potomci slavnih Nemanjića, Obrenovića i Karađorđevića, a ja sam imao čast da koleginici pomognem da pripremi ovu divnu izložbu”, rekao je Danilović.

Saradnici Vesne Milojević u pripremi ove izložbe bili su Jasminka Marković, Aleksandar Lazović, Draga Milovanović i Vojimir Popadić.

U umetničkom delu programa nastupile su učenice Etno-muzikološkog odseka Muziče škole “Stevan Mokranjac”.

Izvor: RTS/Vera Aksentijević

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *