Kraljevo: Predstavljen program zelenih inovacionih vaučera

Evropska banka za obnovu i razvoj predstavila je u Kraljevu program zelenih inovativnih vaučera malim i srednjim preduzećima iz Raškog i Moravičkog okruga. Firme koje žele da unaprede proizvodnju ili usluge, kako bi smanjile potrošnju resursa i uticaj na klimatske promene, iz tog programa mogu dobiti do 20.000 evra.

Uslov da preduzeća konkurišu za vaučere jeste većinsko privatno i domaće vlasništvo, da posluju više od dve godine, da imaju od 10 do 249 zaposlenih, i godišnji promet do 50 miliona evra. Uz to, treba da obezbede i 10 odsto novca za projekat.

Ako ispunjavaju sve te kriterijume, treba da – u saradnji sa nekim fakultetom ili institutom – osmisli novu mašinu, prototip ili novi sistem proizvodnje, odnosno pružanja usluga. Ceniće se koliko to smanjuje potrošnju resursa, da li može da se primeni i u drugim preduzećima i da li je inovativno na tržištu Srbije.

U prvom pozivu konkurisalo je 78 preduzeća, a devet je dobilo u proseku po 16.000 evra. Kako treba da izgleda inovacija, objasnio je rukovodilac programa na primeru poljoprivrednog gazdinstva u Vojvodini koje je dobilo novac da unaoredi sistem navodnjavanja, smanji potrošnju vode i poveća prinose.

“Tako što će koristiti satelitske snimke kao i realne podatke sa senzora koji će biti instalirani na polju, tipa merenje temperature, kao i vremenskih uslova”, objašnjava dr Dragoljub Gajić, rukovodilac Programa zelenih inovacionih vaučera iz Evropske banke za obnovu i razvoj. “Koristiće vremensku prognozu u naredna tri, četiri dana i na osnovu toga predložiti kada treba uključiti ili isključiti sistem za navodnjavanje.”

Regionalna privredna komora Moravičkog i Raškog okruga, koja je i jedan od organizatora, na sastanak je pozvala petnaestak preduzeća koja su, kako kažu, okrenuta inovacijama.

“To je očigledno praksa razvijenih država, razvoj uvek sa sobom nosi i velike rizike nekad i neuspehe, ali je ovo način da se tim firmama pomogne i da na pravi način dođemo do zapošljavanja”, kaže Slobodan Spasović, vlasnik čačanskog preduzeća “Cini”.

Zvonko Tufegdžić, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga, smatra da će od petnaestak preduzeća koja prisustvuju edukaciji, barem polovina ispunjavati kriterijume i moći da konkuriše za bespovratna sredstva.

Drugi poziv za prijavu za zelene inovacione vučere traje od 13. marta do 30. aprila, a najavljeno je da će biti i trećeg. Za tri poziva, Evropka banka za obnovu i razvoj opredelila je pola miliona evra.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *