Trstenik: Humanitarna aukcija – za 50 jaja dali 378.000 dinara

Neverovatan rezultat akcije organizovane za prikupljanje pomoći za četvoro bolesne dece.

Lekciju o humanosti održali su ove nedelje neverovatni Trsteničani kako bi uoči Vaskrsa pomogli teško bolesnim mališanima iz svog grada. Na humanitarnoj aukciji uskršnjih jaja, 50 eksponata otkupljeno je za čak 378.000 dinara! Bilo je tu malih remek-dela za koje su se doslovce “tukli” PPT Namenska i PPT TMO, privatnici, manje i veće firme.

Bilo je slučajeva i da se jedno jaje plati i 30.000 dinara, nešto jeftinija su prodavana za 20.000 i 15.000 dinara. Anđelka Atanasković, direktorka “PPT Namenska” kaže za “Novosti” da je na aukciji poslušala srce.

uskrsnja jaja trstenik 1
Humanitarna aukcija održana u Trsteniku
© S. Babović

– Prošle godine sam ovde bila prvi put, sećam se da sam pošla iz firme sa nekim limitom od 50.000 dinara, ali kada sam čula sve detalje iz života dece kojima treba da pomažemo, sumu sam udvostručila – priča nam Anđelka Atanasković, jedna od najuspešnijih direktorki preduzeća u Srbiji, koja nam otkriva i da je dugogodišnji član UNICEF organizacije. – Sada smo ukupno dali 150.000 dinara. Učestvujemo u svim humanitarnim akcijama tokom godine. Sat vremena pre ove aukcije donirali smo TV opremu vrtiću.

Cena usršnjih jaja koja su oslikali, izradili ili ukrasili akademski umetnici i stvaraoci-amateri, “skakala” je za po 500 dinara, dok je 17 uskršnjih jaja, delo učenika osnovnih i srednjih škola “raslo” za po 200 dinara.

– Ovde sam već osmi put i uvek ću dolaziti, a i počastvovan sam jer je moje duborez-jaje otkupljeno za 17.000 dinara – kaže za “Novosti” Mirča Pantelić, majstor duboreza iz Riđevštice, dodajući da njegovo delo možda i ne vredi toliko ali su to hteli dobri ljudi.

Akademski vajar, master Miloš Klisarić podvlači da je 12 umetnika iz Kluba likovnih stvaralaca Trstenika doniralo dela.

OBOREN REKORD

Turistička organizacija opštine Trstenik, Centar za socijalni rad, Narodni univerzitet, RTV Trstenik pripremili su 13. humanitarnu aukciju uskršnjih jaja.

Prošle godine smo uspeli da sakupimo 200.000 dinara, sada je rekord oboren – istakao je Vladimir Jevtić, direktor TOOT.

A ovo su priče o četiri mala borca kojima bi ceo Trstenik da pomogne:

Dečak R. U. ima pet godina, rođen u šestom mesecu sa nagnječenjem glave, zatvorenim plućnim krilom i nedostatkom krvi. Boluje od cerebralne paralize, ima i strabizam. Samo prošle godine imao je dve operacije mišića. Ne može da hoda i govori.

Devojčica Ć. N. prevremeno je rođena sa samo 850 grama, tek treba da proslavi prvi rođendan. Do sada je preživela dve operacije glave. Dijagnoza: hidrocefalus.

L. E., trinaestogodišnja devojčica, boluje od cerebralne paralize. Operisana je više puta, a poslednji put pre mesec dana i to u Ženevi, gde se još uvek oporavlja.

Ć. D. je Trsteničanin “star” sedam godina. Od 2016. godine se leči od leukemije. Pre dva meseca mu se naglo pogoršalo stanje, trenutno je na dečjoj klinici u Tiršovoj.

Izvor: novosti.rs

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *