Novi Pazar – izuzetna destinacija Evrope

Na evropskoj svečanosti u Briselu održanoj u reprezentativnom zdanju “Koncert Noble”, 18 turističkih destinacija u Evropi, koje su pobedile na ovogodišnjem nacionalnom konkursu dobilo je priznanja. Među njima je Novi Pazar kao izuzetna destinacija Evrope u Srbiji. Potpisani su i sporazumi o saradnji među predstavnicima pobedničkih destinacija.

Od prošlog decembra kada je Novi Pazar na nacionalnom konkursu proglašen za izuzetnu turističku destinaciju Evrope u Srbiji njegovi stanovnici iščekuju da ovaj kraj vrati stari sjaj i ponovo postane mesto gde turisti rado dolaze.

Proteklih dana na evropskoj svečanosti u Briselu priznanje su dobili i predstavnici Novog Pazara.

Ljiljana Lešević, direktorka Turističke organizacije Novi Pazar navodi i da je drugog dana u Briselu potisan “Briselski sporazum o saradnji i razmeni iskustava.

“Svakako će ova nagrada doprineti da veći broj turista poseti naš grad.
Trenutno je u Novom Pazaru izgradnja 6 hotela što će doprineti otvaranju novih radnih mesta, zapošljavanju,” kaže Nihad Biševac, gradonačelnik Novog Pazara.

Da podsetimo titulu pobedničke destinacije Evrope u Srbiji Novom Pazaru su doneli spomenici koje je je Unesko stavio na listu svetske kulturne baštine, među kojima su srednjevekovni kompleks Stari Ras sa Petrovom crkvom i manastiri Sopoćani i Đurđevi stupovi koji su deo kulturne rute Saveta Evrope “Transromanika”.

Tu su i dragulji islamskog nasleđa: Novopazarska tvrđava sa Starom čaršijom, Altun-alem i Lejlek džamija, Isa-begov hamam i brojni lokaliteti koji odslikavaju viševekovno bogatstvo tradicije u ovoj multietničkoj sredini.

Recimo i to da je Novi Pazar devedesetih godina prošlog veka posećivalo oko 100 000 turista godišnje od kojih je svaki deseti bio iz iniostranstva.

Izvor: RTS

Ostale informacije možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *