Nebeska trka od Magliča do Goča

Sa tvrđave Maglič, u subotu, 31. marta 2018. godine, u ranim jutarnjim časovima, put planine Goč, krenuli su učesnici trka SKY RACE i SKY ULTRA. Trkače je, u ime grada Kraljeva, pozdravio gradonačelnik dr Predrag Terzić sa članom Gradskog veća zaduženim za oblast sporta Ivanom Bunardžićem.

U organizaciji prve ovogodišnje nebeske trke, koju je Srpska Skyrunning asocijacija prvi put organizovala na ovoj teritoriji, grad Kraljevo je pomogao u obezbeđivanju prevoza za učesnike, kombija za prilaz određenim tačkama na ruti, kraljevački Dom zdravlja je angažovao ekipu Hitne pomoći, Dečje odmaralište „Goč“ je obezbedilo smeštaj za deset učesnika, kao i Dobrovoljno vatrogasno društvo Kamenica.

Oko 180 takmičara iz šest zemalja, prešli su 30 odnosno 44 kilometra od tvrđave Maglič, preko Stolova i Studene planine, do planine Goč.

sky race trka 2

Saopštenje za javnost Srpske Skyrunning asocijacije:

Nebesko trčanje na Goču (skaj rejs)

Prva nebeska trka u 2018. godini održana je na novoj lokaciji. Poslednjeg dana marta tvrđava Maglič je dočekala blizu 180 planinskih trkača iz šest zemalja koji su, na stazi dužine 30 i 44 km, preko grebena Stolova i Studene planine, trčali do Goča i Dobrih voda, gde je bio cilj. Prema rečima trkača, ovo je pravo otkriće i vrhunska lokacija za aktivan turizam i planinske trke u Srbiji, staze koje ne treba propustiti. Vrhovi, eksponirani grebeni, vidikovci, divlji konji, srednjovekovna tvrđava, opravdavaju epitet „epskih predela”. Opština Kraljevo nudi vanserijske lokacije i svakako da će trka postati tradicionalna.

Najbrži u muškoj konkurenciji na 30km sa 2.200m uspona bio je Ratko Maksimović iz Beograda, koji je ovu stazu pretrčao za sjajnih 3 sata i 7 minuta. Drugo mesto je zauzeo Dimitar Atanasov iz Bugarske sa vremenom 3 sata i 19 minuta, dok je treće mesto zauzeo takmičar iz Srbije Žarko Ćulibrk sa vremenom 3 sata i 32 minuta.

Kod žena, na 30km, najbrža je bila Marija Đorđević iz Beograda sa vremenom 4 sata i 10 minuta. Drugo mesto kod dama je osvojila Marija Sekulović, takođe iz Beograda, sa 19 minuta zaostatka za prvom, dok je trećeplasirana Milica Branković stazu prešla za 10 minuta sporije od drugoplasirane. Trka na 30km je po pravilima Svetske skajraning federacije u formatu skaj klasika i boduje se za nacionalnu Ligu.

Trka na 44km je imala bodovanje za format skaj ultra u okviru godišnjeg bodovanja. Daleko teži tereni i veći uspon za sve takmičare, pravi izazov kroz snežne deonice. Prvo mesto kod muškaraca osvaja Džonatan Krogt iz Holandije sa vremenom 5 časova i 52 minuta, drugo Danijel Lončarević iz Bečeja, 20 minuta iza prvoplasiranog, treći na cilj stiže Milijan Dimitrijević iz Kosjerića sa vremenom 6 sati i 45 minuta. Kod dama prvo mesto osvaja Irena Pavlović iz Beograda sa vremenom 7 sati i 46 minuta. Drugo mesto zauzima Nela Lazarević iz Niša sa zaostatkom od 30 minuta za Irenom, a treća na cilj stiže Sandra Trojanović iz Smedereske Palanke, sa vremenom 8 sati i 27 minuta.

Uspešno je startovala četvrta sezona nebeskog trčanja u Srbiji.

Skajraning asocijacija Srbije zahvaljuje gradu Kraljevu za podršku i pomoć u organizaciji, Kompaniji „Zlatiborac“, zvaničnoj hrani skajraning Lige Srbije u 2018. godini. Velika zahvalnost Marnik run i brendu Compressport, lokalnim planinarima i Dečjem odmarališu „Goč“ na Dobrim vodama, kao i svim volonterima koji su doprineli kvalitetu ovog događaja.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *