Ambasador Države Palestine u poseti Kraljevu

Grad Kraljevo je ugostio Njegovu ekselenciju ambasadora Države Palestine Mohameda Nabhana.

Sa ambasadorom su na prijemu u gradskoj kući, pored gradonačelnika grada Kraljeva dr Predraga Terzića i načelnika Raškog upravnog okruga Nebojše Simovića, o razvijanju postojeće i uspostavljanju buduće saradnje, razgovarali i pomoćnik gradonačelnika zadužen za kulturne manifestacije i saradnju sa partnerskim gradovima Sreten Jovanović, član Gradskog veća Milun Jovanović, direktor Regionalne privredne komore Moravičkog i Raškog upravnog okruga Zvonko Tufegdžić, direktorka Narodnog muzeja Kraljevo Marija Žarčanin, direktorka Turističke organizacije Kraljevo Ana Mirosavljević. Sastanku su prisustvovale i sekretar i zamenik sekretara Skupštine grada Kraljeva Dragana Petković i Lidija Pavlović.

Ambasador, koji kaže da je čest gost u Kraljevu, istakao je da mu je osobita čast učinjena ovim prijemom, budući da sa gradom Kraljevom, kao i sa Republikom Srbijom, ima izuzetno dobre odnose.

ambasador palestine u kraljevu
Ambasador Države Palestine u poseti
Kraljevu

„Nastojimo da razvijamo dobre odnose u svim oblastima, da, gde možemo, razgovaramo sa prijateljima još više, da nađemo nove mogućnosti za saradnju ili da razvijamo postojeću. Stav Države Palestine je da ne priznaje Kosovo – delimo stav Srbije, jer smatramo da se međunarodni legalitet ne može deliti. Priznajemo rezoluciju 1244 za rešavanje konflikta. Nastojimo da podržimo stav Srbije da očuva bezbednost i mir u regionu“, rekao je ambasador Palestine povodom odnosa dve države.

Njegova ekselencija Mohamed Nabhan je naglasio da Palestinu sa Srbijom vezuju i drevni odnosi, još od kada je Sveti Sava, u XII odnosno XIII veku boravio u Palestini, gde je tri godine živeo u manastiru, izgrađenom u VI veku, koji nosi njegovo ime, petnaestak kilometara istočno od Vitlejema.

„Palestina je kolevka svih vera, ljudske filozofije i ljudskog odnosa prema bogu i nebesima. U Palestini su nastale prve ljudske civilizacije i ona čuva ostatke tih civilizacija i hrišćanske vere, koja je nastala u Palestini. Isus Hristos je bio Palestinac, živeo je u Jerusalimu, Nazaretu, Vitlejemu. U Palestini postoje najstariji pravoslavni manastiri na svetu“, kazao je ambasador u osvrtu na svoju zemlju.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je, poželevši dobrodošlicu gostu, istakao viševekovne istorijske veze Srbije i Palestine

„Istakao bih i sadašnji trenutak i zajedničko delovanje na očuvanju integriteta Srbije, gde smo imali podršku Države Palestine prilikom glasanja za prijem Kosova u Unesko, ali i saradnju prilikom blokiranja članstva Kosova u Interpol. Nadam se da ćemo ovu bliskost dva naroda i političku saradnju proširiti i na privrednu sferu“, poručio je gradonačelnik Kraljeva.

Načelnik Raškog upravnog okruga Nebojša Simović je pomenuo brojne sastanke održane prošle godine, vezane za područje Tutina i Novog Pazara. Akcenat je bio na izvozu mesa iz pešterskog kraja, gde se uzgaja najkvalitetnija rogata stoka, ovce, jagnjad, goveda.

„Pričali smo o mogućim investicijama u naše banje, apelovali da i ambasador Palestine informaciju prosledi ljudima koji imaju sredstava i bave se turizmom. Prostora za saradnju ima i u gradu Kraljevu, gde su razvijeni voćarstvo i stočarstvo. Nadam se da će u narednom periodu čitav Raški okrug, sa Vrnjačkom Banjom i Kopaonikom, gde ima palestinskih turista, uspeti da se postavi kao interesantna destinacija. Nadam se da će pomoć koja je bila u prethodnim godinama, i koja se i danas potvrđuje ovom posetom, biti kvalitetna“, rekao je načelnik Raškog upravnog okruga.

Posetu Kraljevu Njegova ekselencija ambasador Palestine Mohamed Nabhan je nastavio predavanjem u Galeriji Narodnog muzeja Kraljevo na temu „Bliski Istok i Balkan“.

Kako je navela direktorka Narodnog muzeja Kraljevo Marija Žarčanin, naš gost je diplomata od karijere, od studentskih dana do danas upućen na našu zemlju i odlično poznaje odnose u Srbiji i položaj ljudi koji u njoj žive.

„Njegova spremnost i energija da poveže i predstavi naše dve zemlje veoma je impresivna, uz posebne napore koje ulaže u neprekidno održavanje dobrih odnosa dve države. Palestina je bogata kulturno-istorijskim spomenicima, od kojih mnogi predstavljaju temelje civilizacije koja danas živi. Iako kilometrima udaljene, i na prvi pogled potpuno različite, države Srbija i Palestina ipak imaju mnogo sličnosti i mnogo zajedničkih stvari koje ih povezuju, o čemu će biti reči i u predavanju“, najavila je direktorka.

Prema najavi ambasadora, predavanje će biti političko i pravno o palestinskom pitanju i Bliskom Istoku i vezama koje postoje između Bliskog Istoka i Balkana, o povezanosti između kriza na ovim područjima.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *