Sve više turista u seoskim domaćinstvima

Rudno, selo na osamdesetak kilometara od Kraljeva, u rezervatu biosfere Golija, između srednjovekovnih manastira Studenice i Gradca, pruža odlične uslove za razvoj turizma kojim se bavi sve više domaćinstava. Uz prirodne potencijale i kulturno-istorijsko nasleđe, goste iz zemlje i sveta privlači i zdrava organska hrana.

Dragica i Rasko Milošević sa porodicom Šekler prvi su počeli da primaju goste u svom domaćinstvu na Rudnu i u protekloj deceniji ugostili su na hiljade gostiju iz zemlje i sveta, čak i iz Amerike i Afrike.

“Naše domaćinstvo je pretprošle godine dobilo 500.000, prošle godine 600.000 dinara”, ističe Rasko Milošević. “Mislim da je to, sa razlogom, uvideo Grad i plasirao ta sredstva na ovu prelepu visoravan.”

Pomoć Grada Kraljeva doprinela je proširenju smeštajnih kapaciteta u odmaralištu “Selena” poznatom po zdravoj hrani – na jelovniku su gibanice, sir, kajmak, domaći hleb, mleko, jogurt, meso.

Osim u zdravoj hrani gosti ovde uživaju u čistom vazduhu i šetnji prostranstvima netaknute prirode, kao i u ljubaznosti domaćina koji za svakog gosta obezbede poponeki poklon za uspomenu.

Adrijana Bentos iz Zemuna je tu drugi put: “Zato što nam se svidelo prvi put kad smo bili. Sviđa mi se hrana, smeštaj, vazduh, sve.”

“Želim da ulepšamo celo selo, da živi, da svi naprave posebne kućice za goste, da to stvarno bude kako treba.”

Po ugledu na porodice Milošević i Šekler sve je više domaćinstava koja se bave seoskim turizmom. Bilo bi ih i više da je put Studenica – Rudno – Bzovik bolji.

Rasko Milošević kaže da to ne mogu rešiti bez pomoći lokalne samouprave i države.

Poboljšanje putne infrastrukture je prioritet meštana Rudna. Time bi se obezbedila bolja poseta gostiju i brži ekonomski razvoj celog podgolijskog kraja.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *