Od nedelje opet zimske temperature. Na planinama sneg.

Zima se krajem ove nedelje na velika vrata vraća u Srbiju. Prema prognozama meteorologa, prvi prolećni dani u našoj zemlji biće obeleženi pravim zimskim temperaturama, a veliki su izgledi i snegom, čak i u ravničarskim krajevima.

U Srbiji će danas biti promenljivo oblačno, mestimično s kišom i lokalnim pljuskovima sa grmljavinom, na visokim planinama sa snegom.

Vetar slab i umeren, zapadni, na istoku i planinama ponegde jak. Najniža temperatura od 6 do 10, najviša od 14 do 18 stepeni.

Zahlađenje će početi za vikend, u noći između subote i nedelje, i trajaće sedam dana.

Posle nekoliko toplih i sunčanih dana ove nedelje, tokom cele naredne sedmice temperature će se gotovo u celoj Srbiji kretati oko nule, a na planinama se očekuju i debeli minusi. Meteorolog Đorđe Đurić kaže da smo u ovu zimu ušli sa prolećnim temperaturama, a da su realni izgledi da u proleće uđemo sa pravim zimskim vremenskim prilikama.

Prema pokazateljima od juče po podne, naredna sedmica biće izuzetno hladna i najverovatnije ćemo u kalendarsko proleće ući uz sneg i temperature u minusu. Naime, tokom vikenda nad Tirenskim morem zapadno od Italije formiraće se snažan ciklon, koji će se preko Jadranskog mora premeštati ka našem području. Nad Srbijom on će znatno ojačati i doneće nam sneg. Istovremeno, nad severom Evrope formiraće se anticiklon koji će se premeštati ka nama, a on će uticati na nagli pad temperature. Kad se sve sabere i oduzme, od vikenda nas čeka prava zima, onda kada smo mislili da smo sa njom završili. Prema sadašnjim prognozama, visina snega koji će pasti u ravničarskim krajevima kretaće se od 10 do 20 centimetara, a na planinama će napadati znatno više – objasnio je Đurić

Sve do vikenda prosečne dnevne temperature kretaće se od 12 do 18 stepeni, s tim što se periodično u svim delovima zemlje očekuje kiša, lokalno i pljuskovi sa grmljavinom. Ali to se može tretirati kao prijatno vreme, u odnosu ono šta nas čeka od kraja ove sedmice. Naravno, ako se nešto u međuvremenu ne promeni… – kaže Đurić.

I u Republičkom hidrometeorološkom zavodu juče su upozorili da nas tokom cele predstojeće nedelje čeka prava zima.

Zahlađenje i nagla promena vremena u celoj zemlji će se osetiti od nedelje, kada ulazimo u, slobodno se može reći, novi hladniji talas. Temperature će se u ravničarskim krajevima kretati oko nule, a na planinama će ući i u minus. Izvesno je da će sneg sigurno padati na planinama, ali ne bi trebalo ni stanovnici nižih krajeva da mu se iznenade. Ovaj hladniji talas sigurno će potrajati tokom cele sedmice, posle čega se opet očekuje nagli temperaturni skok – rečeno je u RHMZ.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *