Vrnjačka Banja: Javna rasprava povodom postavljanja spomenika Pavlu Mutavdžiću

Danas je u Velikoj sali opštine Vrnjačka Banja, održana javna rasprava povodom postavljanja spomenika Pavlu Mutavdžiću, namesniku kneza Miloša Obrenovića koji je 1868 godine sa nekolicinom viđenijih i uticajnih ljudi osnovao „Fundatorsko društvo kiselo vruće vode“. Ujedno, ovo društvo simboliozuje i početak bavljenja organizovanim turizmom u Vrnjačkoj Banji.

Na inicijativu našeg Vrnjčanina i dugogodišnjeg kulturnog radnika, Boška Ruđinčanina, Skupštinsko telo, Banjski odbor je pokrenuo inicijativu za postavljanje spomenika povodom 150 godina organizovanog banjskog turizma.

Nakon uvodnog dela i obrazloženja organizovanja javne rasprave, o odabiru lokacije za postavljanje spomenika, Boško Ruđinčanin je govorio o dugogodišnjim aktivnostima po pitanju postavljenja spomenika znamenitim ličnostima od značaja za Vrnjačku Banju i pomenuo: Jovana Belimarkovića (lokacija pored stepeništa prema Zamku kulture, Vojvodu Luneta (lokacija kod Jezera), Miodraga B. Protića, čija bi bista bila postavljenja u Centralnom banjskom parku, kao i biste Desanke Maksimović i Dobrice Ćosića, a da spomenik Pavla Mutavdžića se postavi u blizini Tople vode.

Žarko Marković je dopunio predlog da se spomenik dopuni sa ispisivanjem imena svih četrdeset osnivača Fundatorskog društva. U diskusiju se uključio i Dragiša Obradović, prof. i akademski vajar, koji je naglasio da je potrebno napraviti razliku između biste, koja je jednostavan kamerni projekta i spomenika za koji je neophodno uključiti urbanistički, pejzažni, sociološki, arhitektonski i vajarski stav.

Zamenik predsednika Skupštine je dao predlog da se primeni primer grada Beograda, koji je za postavljanje spomen obeležja, raspisao javni konkurs i formirao stručni žiri za odabir. Nakon diskusije o kredibilnosti sastava Banjskog odbora i Odbora za sprovođenje odluke o podizanju spomenika, za koju je sumnju izneo Nikola Džamić, predsednik Banjskog odbora, Dragan Govedarica, je naglasio da po Odluci, Banjski odbor odlučuje da li se raspisuje javni poziv ili angažuje autor po pozivu, tako da je odbor stava da se raspiše javni poziv, a imajući u vidu da su izneti još neki predlozi za postavljanje spomenika povodom jubileja predloženo je da se 16.3.2018. godine održi zajednička sednica Banjskog odbora i Odbora za sprovođenje odluke o podizanju spomenika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *