Gradonačelnik Kraljeva povodom 8. marta primio dame zaslužne za promociju grada Kraljeva

Sugrađanke koje su se svojim radom, u oblastima kojima se bave, istakle u gradu Kraljevu, ali i privukle pažnju šire javnosti, povodom 8. marta, Dana žena, primio je gradonačelnik grada Kraljeva dr Predrag Terzić, sa šeficom Kabineta Kristinom Marković.

terzic prijem dama 2
Gradonačelnik Terzić primio zaslužne dame grada Kraljeva

Iako prvi put da za ovaj praznik organizuje prijem žena koje su obeležile prethodnu godinu, ali i decenije za nama, gradonačelnik je obećao da će ovaj lepi događaj postati tradicija.

U gostima kod gradonačelnika našle su se Svetlana Andrić – medicinska sestra ambulante Doma zdravlja Kraljevo na Rudnu, koja u teškim uslovima godinama brine o našim sugrađanima u ovom delu koji je jako udaljen od centra, Slavica Sočanac – specijalista pedijatrije u Domu zdravlja Kraljevo, omiljeni dečji lekar, Dragana Tipsarević – bivša direktorka kraljevačke Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ i dobitnica Nacionalne nagrade iz oblasti bibliotekarstva „Janko Šafarik”, i Lidija Spaski – nastavnica muzičke kulture u OŠ „Četvrti kraljevački bataljon“, koja već godinama organizuje hor i brine o našim najmlađim sugrađanima.

Kako je istakao gradonačelnik, sa svojim gošćama je pričao o želji da se poboljša socijalni, ekonomski, politički status žena, o nastojanjima da se žene izjednače sa muškarcima, ali i o nekim problemima u oblasti jezika, o novim rečima koje se uvode, kao i o tome šta žena u stvari može da bude.

„Žene rade više od nas muškaraca, imaju mnogo nevidljivog posla, koji mi često zanemarujemo – od pripremanja hrane, pranja, peglanja i svega onoga što svaka žena i majka rade svakoga dana u godini. Ali, govorili smo i o potrebi da žene više rađaju, da nam porodice budu brojnije i da dajemo život svom gradu, da imamo više dece. Nadam se da ćemo kroz poboljšanje uslova života, otvaranje novih radnih mesta, stvoriti socijalne, političke i, na prvom mestu, materijalne uslove za stvaranje porodice i rađanje većeg broja dece na teritoriji grada Kraljeva“, poručio je gradonačelnik nakon prijema, uz čestitke svim svojim sugrađankama povodom Dana žena.

Dugogodišnja, bivša direktorka Narodne biblioteke „Stefan Prvovenčani“ u našem gradu Dragana Tipsarević, koja je nedavno dobila još jedno u nizu priznanja iz oblasti bibliotekarstva, zahvalila je na izuzetno lepom gestu gradonačelniku.

„Ma koliko smo svi svesni da smo zavičaju uvek dužni, lepo je kad zavičaj primeti da ste uradili nešto što je dobro, vredno, što je van standardnih okvira i kada se tome ukaže dužna pažnja. Nadam se da će ovde svake godine povodom 8. marta biti upriličen ovakav prijem, da će biti mnogo žena koje ovakav prijem i ovakvu pažnju zaslužuju“, rekla je Dragana Tipsarević.

Najomiljenija, kako kažu, dečja doktorka Slavica Sočanac skromno se osvrnula na svoju zapaženu ulogu u poslu koji obavlja, istakavši da je njen posao timski i da njene popularnosti ne bi bilo da nije i medicinske sestre Zorice Savićević, sa kojom radi, i iskustva koje je stekla od starijih kolega.

„Hvala gradonačelniku što je prepoznao trud i rad žena, ne samo nas koje smo danas ovde, i njihovu dodatnu angažovanost i poslovnu i porodičnu, koja se ne priznaje i podrazumeva se. Poruka je da budemo i dalje ono što jesmo i da se trudimo da pokažemo svima žensku humanost. Pre dve-tri decenije rađalo se godišnje po 1.600 do 2.000 dece, sada oko 600. Imam utisak da su mladi roditelji to primetili i sve češće rađaju drugo, treće i četvrto dete“, rekla je sa velikom radošću doktorka osvrnuvši se na nedavnu posetu jednog meštanina Studenice koji je dobio šestu kćerku.

Medicinska sestra Svetlana Andrić, koja je prošle godine svojim nesebičnim radom skrenula na sebe pažnju cele Srbije, a iza koje je četrnaest godina radnog iskustva, zahvalila je gradonačelniku na pozivu, koji joj je pričinio veliku čast i zadovoljstvo. Uz čestitke svim ženama, ona je pozdravila i direktorku Doma zdravlja Mirjanu Krčevinac, glavnu sestru Gocu Šarac, svoj kolektiv Zdravstvene stanice Ušće, svoje Rudnjane, meštane, sa kojima je „24 časa dnevno, sa kojima se srodila, koji joj pružaju veliku podršku“.

„Čovek ne može da bira ni mesto ni vreme kada će da se razboli ili povredi. Trenutno je lekar na Rudnu svakodnevno, od ponedeljka do četvrtka, ali tokom odmora samo ponedeljkom i četvrtkom. Ja sam 24 časa nedeljno na raspolaganju. Pacijenti me pozovu, ja pozovem svog šefa dr Dugalića iz Ušća i, uz njegovu asistenciju, primenim adekvatnu terapiju pacijentu. Dešavalo se da, zbog gubitka signala na primer, ne mogu da doprem do lekara. Tada, zahvaljujući godinama iskustva, na svoj rizik, primenim šta smem dok pacijent ne stigne do prve zdravstvene stanice, u Ušću“, priča o sebi Svetlana, uz dodatak da bi jedno terensko vozilo poput lade nive bilo od velike koristi za rad na terenu.

Lidija Spaski, koju svi u gradu prepoznaju i po „kraljevačkim mališanima“, posvetivši život deci i muzici, skrenula je na sebe pažnju.
„Svim damama u našem prelepom kraljevskom gradu čestitam 8. mart i želim što više ljubavi i što više dece. Ovo delim sa svim svojim koleginicama, prosvetnim radnicama… veliki napor ulažemo da bismo izvele zdrave generacije. Majke, bake, živele nam sto godina… Srbijo, deca ti se rađala“, poručila je Lidija Spaski.

Svoje gošće gradonačelnik je darivao cvetnim aranžmanima, uz želju da i dalje nastave da budu takve kakve su bile do sada i rade i dalje na dobrobit celog grada.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *