Kraljevo – grad evropskog i svetskog sporta. Ministar Udovičić posetio Kraljevo.

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije Vanja Udovičić posetio je Osnovnu školu „Jovo Kursula“ u Kraljevu i u okviru akcije opremanja sto fiskulturnih sala u Srbiji, koju Ministarstvo omladine i sporta realizuje sa Savezom za školski sport Srbije, uručio donaciju ovoj kraljevačkoj osnovnoj školi.

terzic udovicic 5
Ministar Udovičić u poseti Osnovnoj školi “Jovo Kursula”

Dva multifunkcionalna gola sa mrežama, dve košarkaške table sa dva zglobna obruča i mrežama, 40 lopti i mreža za odbojku – donacija su kojom je opremljena i naša, među 15 odsto fiskulturnih sala u Srbiji obuhvaćenih ovom akcijom.

Ministar Udovičić je istakao da mu je izuzetna čast što se nalazi u Kraljevu, „gradu sporta, koji pretenduje da bude i centar evropskog i svetskog sporta po organizaciji međunarodnih takmičenja, ali i po organizaciji školskog sporta“, u školi koja je, kako je rekao, centar organizacije školskih takmičenja. On je, u pratnji gradonačelnika Kraljeva dr Predraga Terzića, i drugih predstavnika grada, prisustvovao svojevrsnom javnom času fizičkog i družio se sa decom okupljenom oko raznih sportova.

„Želimo da obezbedimo đacima da imaju najbolje uslove za bavljenje, prvenstveno, časom fizičkog vaspitanja, ali i odlične uslove za bavljenje rekreativnim sportom. Ova, kao i sale širom Srbije, služe i za pripreme i treniranja naših klubova, pa samim tim obnavljamo i sportsku infrastrukturu za kvalitetnije bavljenje dece sportom. Želja nam je da grad Kraljevo postane centar evropskog i svetskog sporta kroz organizaciju velikih međunarodnih takmičenja. Želimo da organizujemo i veći broj košarkaških, odbojkaških, rukometnih utakmica u Kraljevu, ali i da konkurišemo u budućnosti za organizaciju takmičenja u atletici i drugim sportovima. Želimo da omogućimo svim građanima da imaju ravnomeran i pravilan razvoj fizičkih i psihičkih sposobnosti. Drago mi je da je ovoliko dece iz ove škole ušlo u sustem školskog sporta i što će kroz ovakav odličan rad sa decom ova škola dati nove buduće evropske i svetske šampione kao što su naši odbojkaši Kovačevići, koji su pohađali ovu školu“, rekao je ministar Udovičić.

On je istakao nastojanja Ministarstva da promoviše sport kroz škole, da jača sistem školskog sporta, promoviše zdrave stilove života i da ne samo naši najbolji sportisti imaju pravo na ovakav vid bavljenja sportom i rekreacijom, već i naši najbolji matematičari, hemičari, biolozi, da i ona deca koje ne mogu da budu najbolja na svetu u sportu imaju kvalitetan čas fizičkog vaspitanja, ali i kvalitetne uslove za kvalitetno bavljenje sportom.

Ministar omladine i sporta u Vladi Republike Srbije je rekao kako će sa predstavnicima grada Kraljeva razgovarati i o izgradnji zatvorenog bazena, što je kapitalni projekat za ceo ovaj deo Srbije, prvenstveno za veliki grad kao što je Kraljevo, naročito nakon što je o tome bilo reči i sa premijerkom Srbije Anom Brnabić prilikom njene nedavne posete našem gradu. On je obećao da „ćemo odgovor dobiti delima a ne pričom“.

„Drago mi je da je grad Kraljevo pokazao inicijativu, da je jedan od retkih gradova koji je u svom budžetu predvideo određena sredstva za realizaciju takvog projekta. Na terenu ćete moći da vidite da će se bazen graditi i da će Kraljevčani imati, mislim, po projektu, u roku od dve godine, završen bazen“, poručio je ministar.

Gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić je istakao brojne aktivnosti grada u oblasti sporta.

„Grad je u prethodne dve godine organizovao veliki broj utakmica reprezentacije u muškoj i ženskoj košarci, a u maju ćemo biti domaćini „Lige nacija“ u muškoj i ženskoj odbojci. Grad mnogo ulaže i u rekonstrukciju sportske infrastrukture. Samo u toku ove godine izvršićemo potpunu rekonstrukciju starog Atletskog stadiona, koji se nalazi u centru Kraljeva, kako bismo mogli da konkurišemo za organizaciju „Balkanskog šampionata u atletici“ 2019. godine. Očekujem da će ove velike sportske manifestacije kojima će Kraljevo biti domaćin, kako odbojkaške, tako, nadamo se, i atletske, doprineti pozicioniranju Kraljeva na sportskoj mapi Srbije“, poručio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.

Direktor OŠ „Jovo Kursula“ Ivica Milinković je zahvalio Ministarstvu i Savezu za školski sport Srbije na izuzetno vrednoj donaciji koju je škola dobila.
„Verujem da će ovakvi novi uslovi stvoriti preduslove za bolji i kvalitetniji rad u samoj školi. Svaka akcija ovog tipa koja podrazumeva da se kroz sport afirmišu ovakve vrednosti zaslužuje svaku našu pohvalu i nadam se da će nastaviti da se održava i u drugim školama“, rekao je direktor škole.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *