Veće šanse za zaposlenje mladih u Vrnjačkoj Banji

Stručnim osposobljavanjem, prekvalifikacijom i obukom mladih, Opština Vrnjačka Banja nastoji da smanji stopu nezaposlenosti. Završen je i šestomesečni program edukacije za deficitarna zanimanja kao što su prevodioci za ruski jezik, ugostiteljski radnici i računovođe.

Angelina Nedeljković očekuje da će joj znanje ruskog jezika pomoći da se lakše zaposli jer samo u Specijalnoj bolnici Merkur, primera radi, godišnje boravi oko 400 gostiju iz Rusije.

“Ja sam inače strukovni ekonomista ali opredelila sam se za ruski jezik iz razloga što je banja turističko mesto i ima dosta turista iz Rusije”, kaže Angelina.

Osim Angeline još 70 mladih Banjčana je završilo kurseve za deficiratna zanimanja. Pilot projekat se pokazao kao vrlo delotvoran jer se već nekoliko mladih zaposlilo ili su pokrenuli sopstveni biznis.

Svaki peti stanovnik Vrnjačke Banje je bez posla. Svoju šansu za stalno zaposlenje vide u rastućoj turističkoj privredi a delom i u projektima iza kojih stoji opštinska uprava.

“2017-e smo imali jedan projekat gde su partneri bili Kancelarija za mlade, opština Vrnjačka Banja i Ministarstvo omladine i sporta. Vrednost projekta je bila 1.800.000 dinara od strane Ministarstva omladine i sporta i učešće opštine Vrnjačka banja je bilo 400.000 dinara”, objašnjava Ivan Džatić, zamenik predsednika opštine Vrnjačka Banja.

Opštinska uprava je prošle godine primila 25 pripravnika, u oviru projekta Prva šansa. Među njima je pravnica Aleksandra Planjanin koja će uskoro polagati i državni ispit.

“Moram da pohvalim našu Opštinu koja ima sluha za nas. Svi imamo šanse da odradimo taj pripravnički staž”, kaže Aleksandra Planjanin, pravnica.

U Vrnjačkoj banji je već sedam godina prisutna i Švajcarska nevladina organizacija „Solidar Svis” koja finasira programe prkvalifikacije mladih Banjčana.

Zahvaljujući Švajcarcima u Banji je prošle godine zaposleno 10 mladih, a 16 je dobilo šestomesečne radne ugovore.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *