Počela podela penzionerskih kartica

Prve penzionerske kartice koje će se koristiti umesto penzionog čeka uručio je u četvrtak u Domu Narodne Skupštine Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja.

Kartica penzionerima pruža mogućnost da budu potpuno bezbedni kada su u pitanju podaci o ličnosti, kao i mogućnost da Ministarstvo rada i PIO fond probaju da sa društveno odgovornim kompanijama omoguće penzionerima dodatne popuste, po uzoru na ono što je grad Beograd uradio sa senior-karticom.

– Do kraja aprila na kućnu adresu stići će 1.750.000 besplatnih kartica – rekao je Đorđević. – Planirano je i da svi novi penzioneri dobiju karticu.

Ministar je objasnio da će kartica na kućnu adresu stizati u koverti sa kratkim uputstvom, kao i da će im biti uručena lično.

Dragana Kalinović, direktorka Republičkog fonda za penziono i invalidsko osiguranje navela je da su penzionerske kartice finansirane iz sredstava Fonda PIO.

– Izrada jedne kartice, koverta, distribucija i uputstvo koštaju 55 dinara – rekla je ona.

Do sada je dokument o isplati novca iz PIO fonda bio jedini validan papir uz koji se dolazilo do izvesnih povlastica, a sada će tu ulogu imati identifikaciona kartica. Na njoj će se kao na čeku nalaziti ime, prezime i adresa korisnika, iznos cele i dela penzije koji se isplaćuje, filijala i broj tekućeg računa, matični broj, ukupne obustave penzije, koliko je umanjenje po Zakonu o privremenom umanjenju i koja je vrsta penzije. To su sve lični podaci korisnika koje je mogao da vidi svako kada je penzioner dokazivao svoj status.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *