Gradonačelnik Terzić: Grad Kraljevo će kupiti svoju autobusku stanicu

Zbog brojnih pravnih začkoljica najbolje je da staničnu zgradu kupi grad ili će ona biti obično stajalište

Posle prodaje auto-baze „Autotransporta”, kraljevačkog preduzeća u stečaju turskoj kompaniji „Taj grupa” postao je aktuelan problem vlasništva pa i rada autobuske stanice u Kraljevu. Jer, pomenuto preduzeća je davno kupilo staničnu zgradu, ali nije i zemljište pa je ono sada državno i teško može biti prodato privatniku. Znači kad bi neki privatni auto-prevoznik i kupio zgradu on svojim autobusima ne bi mogao do bilo kojeg od 25 perona, u šali rečeno, mogao bi samo helikopterom, vazduhom preko tuđeg placa.

To zemljište, površine od oko 1,9 hektara je JP „Železnica Srbije” pa je prodaja a tek zakup stanice pravno veoma komplikovan. Zašto i kakao je do toga došlo?

Krajem šezdesetih godina prošlog veka, kraljevačko građevinsko preduzeće „Kablar”, koje odavno ne postoji, dobilo je urbanističke dozvole i na placu pokraj pruge u Kraljevu sagradilo zgradu od 736 kvadratnih metara. Taj objekat odmah je kupilo preduzeće „Autotransport” za potrebe autobuske stanice. Takvu namenu imala je ta zgrada dugi niz godina. No, nije taj objekat suština priče, jer on je i danas, istina pod hipotekom, vlasništvo „Autotransporta” i moći će da bude prodat iz stečaja. Ali, zemlja oko njega bi mogla da promeni vlasnika tek posle niz peripetija i samo uz odluku Vlade Srbije. Jer, kad je zgrada građena zemljište je bilo u vlasništvu železnice, znači bilo je sve društveno, sve naše i nije bilo potrebe za prevođenjem. Ali, došle su devedesete godine kada tržište postaje odlučujući faktor pa se neko i JP „Železnica Srbije” setio da je plac njihov i od „Autotransporta” tražio plaćanje zakupnine. O tome se sklopio i ugovor pa „Autotransport” železnici mesečno plaćao 260.000 dinara. Tako je bilo sve do kraja 2009. godine, do novog Zakona o planiranju i izgradnji kada ovo zemljište prelazi u svojinu Republičke direkcije za imovinu, a železnica postaje samo korisnik. Železnica ga, dakle, ne može ni prodati ni izdati u zakup a direkcija taj plac može ustupiti samo državnim preduzećima i ustanovama. Istina, može ga prodati i privatniku, ali uz saglasnost vlade za šta je neophodno „debelo” obrazloženje i strpljenje. Ta situacija je već isprobana, pošto je „Autotransport” od pre dve godine u stečaju, bila je raspisana javna ponuda za zakup autobuske stanice i od sedam ponuđača to pravo je dobila kraljevačka firma „Maksi bus”, uz mesečnu zakupninu od dva miliona dinara. Taj posao nije realizovano, jer zakupac nije dobio dozvole od nadležnog ministarstva pošto onaj ko je u zakupu stanice da bi se bavio tom delatnošću mora biti i u zakupu zemljišta kojim se autobusi kreću… I, ugovor je raskinut.

– Tačno je da bi neka autobuska stanica tako i funkcionisala to jest da bi pružala sve stanične usluge a ne da bude samo stajalište. Onaj ko stanicom raspolaže i upravlja mora biti vlasnik i zemljišta i zgrade. U ovom slučaju, kad se sve sagleda, najjednostavnije je da to bude grad i mi smo rešili da tako ovaj problem i prevaziđemo. Kupićemo staničnu zgradu, zemljište je državno, a železnica je samo korisnik jednog dela placa. Stoga ćemo od Vlade Srbije tražiti da nam to zemljište bez naknade prenese u vlasništvo i da, uz rebalans budžeta, obezbedimo novac za kupovinu – objasnio nam je dr Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *