Život bez skele nezamisliv za meštane Kukljina

Od Trstenika nizvodno sve do Jasike kod Kruševca nema nijednog mosta preko Zapadne Morave. Meštani Kukljina i okolnih sela čije su kuće na levoj obali za prelazak na drugu obalu, gde su im njive i bašte, od uvek koriste skelu. Od upotrebe skela je dotrajala, pa su meštani rešili da je obnove.

Nadomak Kruševca uz Moravu, u Kukljinu – ili Petlovcu iz Bajićeve kultne serije “Selo gori, a baba se češlja”, živi 1.800 stanovnika. Tu su škola, crkva, nekoliko prodavnica, ambulanta. Većina meštana bavi se poljoprivredom. Kuće i domaćinstva su na jednoj, a ono od čega se živi, plodne njive i bašte, na drugoj obali reke koja nikada nije premoštena, mada je bilo inicijative.

“Mi smo hteli da napravimo neki mostić da se služimo, makar bio i drveni. Dali smo pare, da to uplatimo, međutim od toga nije bilo ništa”, kaže Dragiša Blagojević iz Kukljina.

Hteli – ne hteli, Kukljinci su morali da ostani verni svojoj skeli.

“To nam je sve i sva ova skela, nemamo nikakvu drugu mogućnost. Znači, celog života skelom preko reke. Celog života, od deteta”, kaže meštanin Milan Savić.

Tokom poljoprivrednih radova preko Morave se skelom prođe i po više stotina puta. Radno vreme je od jutra do mraka, a odgovornost velika.

“Pokidaju se sajle, veliki su vodostaji”, kaže skeledžija Miroslav Đokić ali dodaje da nije baš mnogo opasno. Na pitanje od koga je naučio da upravlja skelom, odgovara: “Tu smo rođeni, to se podrazumeva”.

Ovih dana skela je na obali.

“Ova skela je na Moravi od 1981. godine i bila je u funkciji, ali je lim korozirao, iscepao se i curelo. Celo leto smo crpeli svaki treći dan i nije mogla više da se vozi. Izbacili smo je da bi se okrpila”, kaže Dragan Radosavljević.

Predsednik “MZ Kukljin” Nenad Jevremović kaže da su sredstvima Mesne zajednice i uz pomoć Gradske uprave uspeli da skelu dovedu u red.

“Nadamo se da će za nekih nedelju dana opet biti u funkciji”, dodao je Jevremović.

Skeledžije zatežu sajle i proveravaju mehanizme, dok meštani sa nestrpljenjem iščekuju spuštanje skele u Moravu, jer se bliži vreme radova u polju kada je život bez nje nezamisliv.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *