HIRURZI OPŠTE BOLNICE “STUDENICA”, OVLADALI TEHNIKOM LAPAROSKOPSKIH ZAHVATA KILE U TRBUHU.

U Opštoj bolnici “STUDENICA”, obavljene su prve laparoskopske operacije kile u trbuhu.
Ovi vidovi intervencije nisu novost u kraljevačkoj bolnici, ali su se hirurzi odnedavno osamostalili pa ove zahvate mogu da obavljaju bez pomoći  kolega iz Kliničko bolničkog centra u Nišu. To će omogućiti znatno većem broju pacijenata nego do sada da se operišu na ovaj, za njih lakši način.

Hirurg, mr sci med Milan Maksimović, kaže da je od kada je uvedena laparoskopija, operativno lečenje za bolesnike znatno olakšano: “Pre nekoliko godina proširen je dijapazon laparoskopskih operacija, pa osim žučne kese i kile, sada operišemo i kile u trbuhu, kao i maligne i benigne promene na debelom crevu”.
”Laparoskopska operacija  kile u trbuhu omogućava znatno lakši oporavak. Kila se izvlači kroz  dva mala reza u trbuhu”, objašnjava hirurg  Ivica Zajev i dodaje “Prilikom laparoskopske operacije postavlja se i dvokomponentna mrežica, a time se dodatno ojačava mesto gde se kila pojavila”.

Bolesnik već 24 sata nakon operacije može da se otpusti kući. Manji su i bolovi, a naročito kod operacije debelog creva, gde se laparoskopskom metodom izbegava veliki rez, a samim tim i bolovi i moguće komplikacije.
Doktor Maksimovic dodaje da laparoskopska intervencija ne može da se izvede jedino ako su pacijenti ranije imali velike operacije u trbuhu, gde se zbog priraslica pojedinim organima ne može „prići“ laparoskopskim putem.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *