BUJICA NOSI SMEĆE: Ibar kod Kraljeva podseća na ploveću deponiju

Zbog visokog vodostaja usled obilnijih padavina i topljenja snega na obližnjim planinama, snažna i brza matica Ibra bukvalno valja drvlje i kamenje.

Zbog visokog vodostaja usled obilnijih padavina i topljenja snega na obližnjim planinama, snažna i brza matica Ibra bukvalno valja drvlje i kamenje, (do)noseći ponajviše sa Kosmeta, Sandžaka, ali i Crne Gore, kao i najmanje stotinak divljih deponija u svom i priobalju svojih pritoka – gomile smeća. Protičući kroz Kraljevo, Ibar ovih dana bukvalno podseća na ploveću deponiju, a obala uz šetalište u centru grada zatrpana je đubretom.

– Sam Ibar, ali i ono što plovi po njemu zapravo je naša slika i prilika. Tu reku, koja predstavlja pravo prirodno blago, moramo da sačuvamo, ali je to veoma teško jer je ovde u pitanju ne samo regionalni, već i prekogranični problem. Nadležni organi, prvenstveno inspekcije, morali bi ozbiljnije da se pozabave ovim problemom i drastičnije kažnjavaju zagađivače – kaže Miroslav Pavlović iz ovdašnjeg Ekološkog pokreta„Ibar“.

Ako ništa drugo, Kraljevčani bar ne moraju da strahuju za vodu koju piju, jer je ona prema hemijskim i biološkim analizama Zavoda za javno zdravlje – potpuno ispravna za upotrebu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *