PREDSEDNIK SRBIJE NA KOSOVU Vučić: Vi morate da budete jaki, a mi moramo da vam pomognemo!

Predsednik Vučić poručio da srpski narod mora da ostane na Kosovu i Metohiji i apelovao na Srbe da se stvari rešavaju razgovorom, a ne oružjem. Vučić je poručio da Srbiji nije bitno da li je ubica Ivanovića i nalogodavac ubistva Srbin ili Albanac ili neko stran, te da prema njima neće biti milosti. Tokom posete srpskim enklavama saslušao je građane i odmah počeo da rešava njihove probleme.

Predsednik Srbije danas je boravio na Kosovu i Metohiji.

Nakon obilaska manastira Banjska i polaganja venca na mestu gde je ubijen Oliver Ivanović, Vučić je u amfiteatru Tehničkog fakulteta u Kosovskoj Mitrovici razgovarao sa političkim i privrednim predstavnicima Srba u Kosovskoj Mitrovici.

Potom je posetio Gračanicu i Laplje selo, gde je saslušao muke s kojima žive tamošnji Srbi. Mnogi od njihovih problema odmah su rešeni, a za one ostale predsednik je obećao da će biti rešeni što je pre moguće.

Kosovska Mitrovica: Najviši interes Srba je mir

– Želim da obavestim Srbe na Kosovu ali i sve građane Srbije da je sastanak trajao tri sata, da sam lično uputio poziv svima, ne samo ljudima iz vlasti, več i ljudima iz opozicije i zahvalan sam im što su se svi odazvali, iz svih političkih partija – rekao je Vučić nakon sastanka u Kosovskoj Mitrovici i dodao da razgovori nisu bili laki.

– Imali smo razgovore koji su atmosferi užasa nakon stravičnog zločina – ubistva Olivera Ivanovića. Bili su teški razgovori. Razgovarali smo o sprovođenju briselskog sporazuma, o rezoluciji 1244, zahteva da Srbija da oružje. Rekao sam da se nadam da će Srbija da daje novac za vrtiće, škole… – rekao je Vučić.

– Rekao sam i da treba da vidimo šta još možemo da učinimo za KBC ovde u Mitrovici. Zatim o vodovodu u Mitrovici, Zvečanu i Zubinom Potoku, za koji nedostaje još šest miliona evra… Dogovorili smo se u Vladi Srbije da ćemo u 2018. godini to da finansiramo – poručio je Vučić i dodao da se pričalo i o putevima.

On je rekao da ne može da se saglasi sa svim što od njega traže.

– Mislim da je najviši interes Srba mir i ne mislim da ste vi protiv toga, ali ništa drugo sem toga nije nam potrebnije u ovom trenutku. To su mir i ostanak i opstanak na vašim ognjištima. Da imate budućnost za vas i vašu decu. Razgovarali smo o životnim problemima, uspostavljanju jedinstva i poverenja i poštovanja među Srbima i ovde na severu, ali i svuda – poručio je predsednik.

Bez milosti prema ubicama Olivera Ivanovića

Govoreći o ubistvu Ivanovića rekao je da smatra da je razrešenje tog zločina ključno!

– Što se Srbije tiče, za nas nije važno koje je ime ubice i nalogodavaca, bilo da je to ime srpsko, albansko ili bilo kojeg stranca. Kako god da je i čije god da je, a neću da prihvatam preuranjena nagađanja nekih, već do toga mora da se dođe sveobuhvatnom istragom i dokazima. Prema nalogodavcima i počiniocima nikakve milosti neće biti – rekao je Vučić.

Govoreći o trenutku kada je polagao venac na mestu gde je ubijen Ivanović čuo ljude koji ga pitaju šta će da rade “ako sad neko krene preko mosta”.

– Vidim šta oni rade, ali to više govori o njima nego o nama. Naše je da se ponašamo odgovorno i ozbiljno. Da razgovaramo. Sa Tačijem sam razgovarao pre nekoliko dana, i nastavićemo da razgovaramo, jer smataram da je to važno – poručio je Vučić i istakao da na Kosovu efektivnu nadležnost imaju prištinske institucije.

– Što se tiče severa, znate da smo nekoliko stvari uspeli, a to je da pripadnici policije budu u skladu sa regionom četiri severnokosovske opštine – istakao je Vučić. On je podsetio da 98 odsto Kosovskih policijskih snaga čine pripadnici Srba, a da je namera bila da se dodaju tri opštine, južna Kosovska Mitrovica, Vučitrn, i Srbica te da procenat Srba bude svega oko 31 odsto.

On je rekao da su se svi učesnici sastanka dobro razumeli i da su svi shvatili šta im je posao i šta im je zadatak.

– Govorili smo otvoreno, svi o svemu – rekao je Vučić.

Rešavanje problema politikom i razgovorima, a ne oružjem

On je dodao da je vide hiljade ljudi koji su danas izašli na ulice i zamolio ih da ostanu na Kosovu.

– Vi drugu kuću nemate. Pustite nas da stvari rešavamo politikom i razgovorima, a ne oružjem – rekao je predsednik i dodao da će Vlada voditi takvu politiku da zaštiti Srbe.

– Kao što sam bio sa vama ovde i 1999. i 2004. i 2008. i 2013. godine kada ste hteli da me linčujete zbog briselskog sporazuma i tada sam vam rekao da ćemo se pozivati na taj sporazum – poručio je Vučić.

Uhapšeni naoružani Albanci u selu koje treba da poseti Vučić

Ksenija Božović: Ohrabrila nas je Vučićeva poruka

Potpredsednica Građanske inicijative “Sloboda, demokratija, pravda” Ksenija Božović izjavila je da ju je ohrabrila poruka predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će ubice Olivera Ivanovića biti pronađene.

Božović je za sutrašnje izdanje Kurira rekla da ih je ohrabrila poruka predsednika Vučića da će počinioci gnusnog ubistva biti pronađeni bez obzira na nacionalnost, da li su Srbi, Albanci ili stranci.

– Ohrabrila me je kao građanina Kosovske Mitrovice i kao majku poruka da će se obračunati sa kriminalnom i korupcijom – rekla je Božović.

Predsednik Srbije gost na slavi u Gračanici

Nakon sastanka i susreta s građanima u Kosovskoj Mitrovici, predsednik je otišao u Gračanicu, pa u Laplje selo.

Predsednik je  u Gračanici posetio srpsku porodicu Stević, koja slavi Svetog Jovana. Domaćinu je čestitao slavu, deci podelio poklone, a potom, na molbu domaćina, seo u čelo slavskog stola.

Zoran i Nevena Stević imaju četvoro dece, tri ćerke i sina, i devetoro unučadi. Domaćin Zoran je zaposlen u Domu zdravlja Gračanica, na mestu šefa obezbeđenja, a supruga Nevena je medicinska sestra u tom domu zdravlja. Ćerke Stevića su udate, jedna živi u Kragujevcu, a dve u Gračanici.

Sa njima u kući žive sin Miloš, zaposlen u opštini, snaha Mila, domaćica, te unuci – dvoipogodišnji Lazar i dvomesečna Nikolija.

Stevići poseduju oko 90 ari obradivog zemljišta. Oni su i poreklom s Kosova, a u Gračanici žive od 1920. godine, kada se Zoranov otac Miroslav, iz sela Miloševo kod Obilića, doselio u kuću svoje supruge Đurđe i nasledio imovinu.

Predsednik je porodicu obišao zajedno sa Markom Đurićem i Bratislavom Gašićem.

Vučić zapalio tri sveće u manastiru Gračanica

Predsednik je potom obišao manastir Gračanica gde mu je domaćin, kao i jutros u Banjskoj, bio vladika Teodosije. Razgledao je unutrašnjost manastira, a pokazane su mu i mošti Svetog Stevana. Vučić je na kraju zapalio tri sveće.

To je važno za sve nas, da i mi izađemo nekad u inostranstvo – rekao je Marinković i dodao da je još važnije da Srbija preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju poveća privredni rast u srpskim sredinama kako bi srpski narod mogao da opstane.

Predsednik Srbije u Lapljem selu

Jedna od prvih stvari koje su građani tražili a koje su ubrzo rešene, kako je Vučić rekao, jeste to da će u selo Suvo grlo tri puta nedeljno dolaziti lekari, kao i da će dečak Vasilije, kojem je neophodno lečenje u Italiji, a koje košta 250.000 evra, i otići tamo.

– Jedino je važno da Vasilije bude zdrav – rekao je predsednik.

Stanovnica opštine Istok Snežana Dubić, samohrana majka šestoro dece, zatražila je od predsednika traktor i zaposlenje za najstarijeg sina, a on je obećao rešenje bar jednog od problema. Medugo potom se javio privatnik iz Jagodine koji je samohranoj majci obećao traktor.

Sve vreme građani su se, kako postave pitanje Vučiću i dobiju odgovor, smenjivali s onima koji su čekali ispred Doma kulture, a njih je bilo više hiljada, ne bi li i njima omogućili da zatraže pomoć od predsednika Srbije.

Pitanja i molbe koji su trajali satima odnosili su se na realne životne probleme, od posla i stambenih, do zdravstvenih i školskih. Predsednik je građane saslušao, mnogi problemi odmah su rešeni, a za preostale je obećao da će biti rešeni u što je moguće kraćem roku.

Nakon više od pet sati, završen je sastanak predsednika Srbije sa građanima, ali je delegacija koja je s njim došla i posle toga ostala da prima ljude i beleži njihove probleme.

– Želim da vam se svima zahvalim i da vas molim da ostanete hrabri i jaki i da se borite za svoju zemlju i narod, za sebe i svoje porodice –  rekao je Vučić na kraju razgovora sa građanima.

On je muškarcima poželeo da više prate žene, koje su bile veoma angažovane večeras, i sa predlozima i sa inicijativama, “a mi ćemo se potruditi da ih više slušamo”.

– Vama i vašim porodicama želim sve najbolje i celom narodu na KiM želim sreću, zdravlje, uspeh i napredak. Živela Srbija – završio je Vučić.

Vučić: Težak, ali dobar dan

– Mislim da smo se večeras u najgorem slučaju dobro čuli, možda se nismo u svemu razumeli, ali se jesmo dobro čuli i mislim da sam video i dobrim delom razumeo pogled upućen ka Beogradu i svima nama – rekao je predsednik Srbije novinarima, posle višesatnog razgovora sa Srbima, koji su u Laplje selo došli i sa severne i južne strane Ibre, sa celog Kosova i Metohije.

Kako je ocenio, bio je ovo težak, ali dobar dan, i pokazalo se da su zapošljavanje i egzistencijalni problemi ono što najviše brine naš narod na Kosovu i Metohiji.

– U jednom manjem delu možemo da pomognemo, u većem broju i ne, ali ono što je sigurno je da te probleme još bolje razumemo, da smo ih “adresirali” i da ćemo ih rešavati – rekao je.

On je takođe obećao da će država da proveri ko koliko plata prima, koliko plata isplaćuje istim licima, i koliko ima onih koji primaju plate i od Srbije i od Prištine… “dok neki nemaju nikakva primanja”.

– Ono što je ključni problem je briga za bezbednost – rekao je Vučić, ali i ponovio da je jasno da Srbi na severu KiM i južno od Ibra imaju i različitih problema, ali da se videlo da svi dobro razumeju da nam je potreban racionalan pristup i razgovor.

Legendarni fudbaler Deki Stanković pomaže Prilužju

Fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac nabaviće terensko vozilo kakvo je potrebno Centru za socijalni rad iz Prilužja, preneo je predsednik Vučić građanima sa KiM, sa kojima je razgovarao u Lapljem selu.

Na taj problem predsedniku je ukazala Jelena Božović iz Prilužja, koja je rekla da Centar za socijalni rad funkcioniše izuzetno dobro, ali da je problem što nemaju terensko vozilo, pa sve obavljaju privatnim automobilima. Predsednika je zanimalo koje bi im vozilo najviše odgovaralo, “lada niva” ili neko drugo, kako bi problem bio rešen, ali je na kraju dodao:

– Da vam odmah rešimo taj problem, neću kasnije stići. Naš legendarni fudbaler Dejan Stanković i suvlasnik njegove firme Dragan Ruvarac hoće da vam kupe džip i to bolji do ovih što sam ja predlagao.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *