EPIDEMIJA MORBILA I DALJE TRAJE

Od početka oktobra do danas u Srbiji i srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 1.114 slučajeva malih boginja, saopštio je Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović – Batut“. Od toga je laboratorijski potvrđeno 527 slučajeva u Institutu Torlak.

Prema podacima Batuta, u Beogradu 404 obolele osobe, u srpskim opštinama na Kosovu registrovano je 288 obolelih osoba, u Kraljevu 220, Nišu 174, Bojniku 21, Leskovcu 18, Novom Sadu 14, Smederevu 10, u Bujanovcu i Vlikoj Plani po šest, u Šapcu i Tutinu po pet, u Boru četiri i u Vranju i Smederevskoj Palanci po dve.

Najmlađa obolela osoba ima jedan i po mesec, a najstarija 60 godina, a većina obolelih, 93 odsto, je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa. Od ukupnog broja obolelih, hospitalizovano je 34 odsto, a upala pluća registrovana je kod 141 obolele osobe.

Do sada su dve osobe umrle od komplikacija izazvanih malim boginjama, muškarac (30) u Beogradu, što je posle 20 godina prvi smrtni slučaj od malih boginja u Srbiji i dvogodišnje dete u Nišu.

Što se tiče epidemije u Kraljevu do sada je obolelo 220 osoba među njim i zdravstveni radnici. “Svi oboleli trenutno se leče u kućnim uslovima, ali je u prethodnom periodu bilo hospitalizovano četrdeset pacijenata, četrnaest na Infektivnom i ostali na Dečjem odeljenju”, kaže dr Milan Parezanović, načelnik Infektivne službe Opšte bolnice “Studenica”. Na svu sreću, u Kraljevu nije bilo tragičnog ishoda niti najtežih komplikacija kao što je zapaljenje mozga. “Najveći broj komplikacija su upale pluća, ređe upale srednjeg uha i ponekad se javlja dijarejalni sindrom,” ističe dr Parezanović i dodaje: “Najveći broj obolelih su od 72. do 90. godišta. To su osobe koje su po jednom vakcinisane protiv malih boginja i kod kojih je taj postvakcionalni imunitet izbledeo. Generalno, bolest kod njih protiče u znatno manjem obimu i sa manjim komplikacijama.”

Parezanović dodaje da su među obolelima i deca koja nisu vakcinisana, a da osobe koje su mlađe od dvadeset godina i koje su vakcinisane nisu obolele. To jasno ukazuje na to da treba nastaviti kampanju vakcinacije dece, zaključuje on.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *