Raski.rs – Poljoprivredna škola “Dr Đorđe Radić” u slavi 135 godina postojanja

Povodom značajnog jubileja, 135 godina postojanja Poljoprivredne škole “Dr Đorđe Radić” u Kraljevu, u galeriji tamošnjeg Narodnog muzeja održan je prigodan program “Traje delo velikana”, posvećen Đorđu Radiću, prvom srpskom doktoru poljoprivrednih nauka, osnivaču i prvom upravniku ove ugledne, i jedne od najstarijih obrazovnih institucija ove vrste u Srbiji, saznaje redakcija portala raski.rs.

– Dr Radić je bio i veliki dobrotvor, otvarao je škole, prosvećivao poljoprivrednike, objavljivao stručnu literaturu. Nakon doktorata okrenuo se modernizaciji poljoprivredno zaostalih sela, čemu je kasnije posvetio čitav svoj život. Svojim radom uticao je na nastavnike poljoprivrednih i drugih škola, a mnoga njegova dela doživela su ponovljena i dopunjena izdanja – kaže istoričarka Mirjana Savić, viši kustos Narodnog muzeja. – Bio je gradonačelnik Kraljeva tokom Prvog svetskog rata, dobitnik 12 ordena srpskih i stranih vladara, kao i brojnih priznanja, bio je redovan član Srpskog učenog društva i počasni član Kraljevsko-srpske akademije nauka.

Kraljevačka Poljoprivredna škola koja s ponosom nosi ime svog prvog upravitelja, osnovana je 1882. godine ukazom tadašnjeg srpskog kralja Milana Prvog Obrenovića, najpre kao stručna i nižerazredna, da bi vremenom postala četvorogodišnja. Od tada do danas, izuzev prekida zbog balkanskih ratova, a potom i u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, više nije prekidala svoj rad.

– Velika je čast i raditi u jednoj ovakvoj vaspitno- -obrazovnoj ustanovi, a kamoli biti na njenom čelu, što radnu obavezu čini još većom. Jer valja očuvati veliko nasleđe, a opet nastaviti u duhu novog vremena – ističe direktorka škole Svetlana Mladenović.

Za minulih 135 godina iz ove škole izašlo je više od 120 generacija maturanata, ili nekoliko hiljada stručnjaka svih poljoprivrednih smerova.

Tokom svojih 135 godina postojnja kraljevačka Poljoprivredna škola, koju danas pohađa više od 800 đaka, zaslužila je i dobila brojna priznanja i nagrade, od kojih je svakako najveća i najznačajnija Svetosavska nagrada, mada se škola ponosi i Oktobarskom nagradom Kraljeva i drugim brojnim, ne manje značajnim priznanjima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *