Raski.rs – Odbrana pasa lutalica

Više od 2.300 građana Novog Pazara i ostalih delova Srbije potpisalo je onlajn peticiju za raskidanje ugovora između novopazarskog JKP “Gradska čistoća” i preduzeća “Avenija MB” iz Vrnjačke Banje, saznaje info redakcija Raski.rs

Ugovorom je predviđeno da vrnjačka firma počne da, u svom azilu, brine o psima lutalicama iz ovog grada. Zadatak joj je da ih hrani, leči, steriliše, čipuje i uspava one za koje se proceni da su bolesni ili agresivni. Neka udruženja za zaštitu životinja smatraju da ova firma posluje nelegalno i da okrutno postupa sa psima lutalicama.

Pre desetak dana gradski parlament je usvojio Program kontrole i smanjenja populacije pasa i mačaka na teritoriji Novog Pazara. Tim dokumentom predviđeno je niz mera za smanjenje broja napuštenih životinja. Procenjuje se da trenutno u ovom gradu ima oko 1.500 pasa lutalica i da se njihov broj povećava. Smanjivanje broja napuštenih mačaka i pasa odvijaće se u dve faze. U prvoj fazi će psi i mačke poznatih vlasnika biti čipovani i registrovani, kontrolisaće im se zdravstveno stanje i njihovi vlasnici će dobiti preporuku da ih sterilišu i kastriraju. Istovremeno radiće se na masovnom hvatanju pasa i mačaka lutalica, njihovo obeležavanje, sterilizacija i odvajanje zdravih i dobroćudnih od agresivnih. Zdravi će biti dati na udomljavanje ili pušteni na određena staništa, a kod agresivnih će biti primenjena eutanazija na osnovu odredaba Zakona o dobrobiti životinja.

Druga faza programa predviđa organizovanje zoo-higijenske službe, koja će se brinuti o smanjenju pasa i mačaka lutalica na prihvatljiv nivo. Program zabranjuje šetanje pasa bez povodaca i zaštitne korpe, njihovo puštanje iz dvorišta, unošenje životinja u javne prostorije i sredstva javnog prevoza i šetanje i puštanje životinja u parku. Određena su i mesta gde je dozvoljeno šetanje ovih životinja: Rekreacioni centar, izletišta u borovoj šumi u naseljima Bukreš i Hotkovo i na uređenim šetalištima pored rečnih tokova.

Zbog povećanoh broja lutalica u opštini Tutin, Opštinska komunalna inspekcija je počela akciju humanog hvatanja lutalica. Akcija se sprovodi zajedno sa beogradskom firmom “Avenija MB” sa kojom je potpisan ugovor da se ovakve aktivnosti sprovode dva puta mesečno. U prvoj akciji uhvaćeno je više od 40 pasa lutalica, koji su u specijalnim kavezima odvezeni u prihvatilište u Vrnjačkoj Banji. Do kraja godine biće organizovane još dve akcije humanog hvatanja pasa lutalica na gradskom i seoskom području.

redakcija Raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *