Raski.rs – Još 4 bebe obolele od malih boginja

Trenutno u izolaciji odeljenja pedijatrije Opšte bolnice “Studenica” od “morbila” odnosno propratnih bolesti koje prate male boginje, visoka temperatura i upala pluća nalaze se četiri bebe. Njihovo zdravstveno stanje je stabilno. Ostala dece i odrasli nalaze se na kućnom lečenju, a prvoobolele majka i beba su izlečene, saznaje redakcija info portala Raski.rs.

U poslednjih mesec i po dana u Srbiji je registrovana 121 osoba obolela od malih boginja, a epidemija je prijavljena u srpskim enklavama na KiM, Beogradu, Bujanovcu i Kraljevu.

Najmlađa obolela osoba je beba od tri meseca, najstarija ima 48 godina, dok je najveći broj obolelih u uzrasnim grupama mladim od pet i starijim od 20 godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“.

Većina obolelih osoba (91 odsto) je nevakcinisana, nepotpuno vakcinisana ili nepoznatog vakcinalnog statusa, a od težih komplikacija malih boginja registrovana je upala pluća kod osam obolelih osoba.

Epidemija malih boginja na teritoriji KiM prijavljena je 23.oktobra i registrovano je 100 obolelih, u Beogradu je šest obolelih, u Bujanovcu dva obolela, a u Kraljevu 13.

Od početka oktobra na snazi su pooštrene mere epidemiološkog nadzora nad malim boginjama na teritoriji, a u skladu sa predloženim merama Instituta za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanovic Batut“ na teritoriji Srbije intenzivno se sprovodi vakcinacija svih nevakcinisanih i nepotpuno vakcinisanih osoba od 12 meseci do 14 godina.

Prvi simptomi malih boginja su: osip po telu, temperatura iznad 38,5 stepeni, kašalj, kijanje, konjuktivitis.

redakcija Raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *