Raski.rs – Zbog sumnje na morbile majka i beba u karantinu

Dve pacijentkinje sa simptomima malih boginja, dvadesetšestogodišnja žena i njena šestomesečna beba, primljene su Opštu bolnicu “Studenica” u Kraljevu. Simptomi ukazuju na morbile, ali se ovi slučajevi vode kao “sumnja na male boginje”, dok ne stignu rezultati analiza iz Instituta za virusologiju, vakcine i serume “Torlak” koji će potvrditi, ili isključiti infekciju virusom morbila, saznaje info redkacija raski.rs

Kako nezvanično saznajemo, ni žena ni beba nisu vakcinisane, a u vreme inkubacije, prilikom posete Prištini bile su u kontaktu sa jednim detetom obolelim od malih boginja.

– Ispitujemo slučaj koji su nam kolege iz Opšte bolnice prijavile 30. oktobra. Klinička slika pacijentkinja ukazuje da su u pitanju male boginje. Od pacijentkinja su uzeti uzorci i poslati Institutu za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut” u Beogradu na dalju laboratorijsku analizu. Dok ne stignu rezultati ne možemo da tvrdimo da su zaražene – kaže dr Vladan Šaponjić, epidemiolog Zavoda za javno zdravlje u Kraljevu.

Ako se potvrdi da su u pitanju morbile, to će biti prva dva slučaja obolevanja u centralnoj Srbiji od izbijanja epidemije na Kosmetu, a na jugu Srbije, u Bujanovcu, laboratorijski je nedugo od izbijanja epidemije na KiM potvrđen jedan slučaj obolevanja od morbila. Obolela je žena koja je bila u kontaktima sa obolelima smeštenim u bolnici u Prištini.

redakcija raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *