Минут ћутања за невине жртве страдале у масовном стрељању ратног октобра 1941. године у Краљеву, уз беседу и пригодан музички програм, на Комеморативној седници Скупштине града Краљева, вратили су нас све више од седам и по деценија уназад. 
„Октобар у Краљеву нас окупља – да славимо, да тугујемо. Величамо славне претке, оживљавамо сећање на њих, не дамо прошлости да их прекрије својом тамом. Болан је повратак у те ратне октобарске дане 1941. године. Болно је сећање на нељудске злочине и страшне судбине невиних жртава“, рекао је председник Скупштине града Ненад Марковић захваливши свима што су се у овом дану окупили да одају пошту својим прецима. 


Како је у својој беседи „Страдање Краљева – пораз европске цивилизације у XX веку“ рекао др Драгољуб Даниловић, професор историје и председник Друштва иусторичара Рашког округа, „октобар је месец историјски важних догађаја за Краљево, али истовремено и за цео српски народ. Радост и успон, жалост и трагедија библијских размера испуњавају повест краљевског града“.
„Стрељање краљевачких мученика, сахрањивање и прекопавање гробова, скидање крсних знамења и манипулисање бројевима показују нам да је у последњих осам деценија европска цивилизација доживела прави суноврат. Верујемо да ће наше време донети коначно правду и истину за невино страдале, а да ће наши потомци научити да никада више не праве од људских личности бројке“, поручио је Даниловић.
Комеморативну седницу употпунили су својим наступима ученици средње Музичке школе „Стеван Мокрањац“ – Филип Миленковић, ученик првог разреда, у класи проф. Предрага Михаиловића, одсвиравши на виолончелу Бахов Менует г мол, и Ана Ђорђевић, ученица четвртог разреда, у класи проф. Јелене Станић, која је на виоли извела Бахов Прелудијум г мол.

Након Комеморативне седнице, колона, предвођена представницима града Краљева, упутила се ка Гробљу стрељаних октобра 1941. године, прешавши преко новоизграђеног пешачког моста. Иако је рок за завршетак пасареле био 23. октобар, као што је обећано, колона је 14. октобра преко пасареле стигла до лагерског гробља.
Сирене су се огласиле у 11.00 часова, Градски хор „Црвчанин“ је извео химну Србије „Боже правде“, војници Друге бригаде Копнене војске су испалили почасни плотун, уз звуке „Посмртног марша“ Ватрогасног оркестра „27. септембар“ бројне делегације, предвођене потомцима палих жртава и Радомиром Катићем, учесником НОР-а, и представницима града Краљева, положиле су венце и цвеће на хумке стрељаних. Пошту страдалима су одали и гости града Краљева – жупан партнерског града Марибора Андреј Фиштравец са сарадницима и Организација резервних официра Републике Македоније. Парастос невино страдалим жртвама октобра 1941. служили су свештеници Епархије жичке.


На Гробљу стрељаних се обратио градоначелник Краљева др Предраг Терзић.
„Ви сте наши корени. Можда су нам вас посекли, али нас од вас одсекли нису. Можда су хтели да нам вас затру, али нису успели да истребе нас. Можда су желели да нам вас отму, али име ваше нису могли да нам искорене. Наша је ова ваша Грдичка коса. Наше је ово ваше Лагерско гробље. И тако ће бити све док нас буде, док међу нама има оних који бар слуте шта домовина и слобода значе“, поручио је градоначелник и са овог опомињућег места упутио поруку младима нашег града:

„Драга децо, ма где вас одвело ово модерно доба, не за боравите од којих славних предака потичете, не устукните пред заборавом који прети све да нас у невредне јединке претвори. Нисмо ми – само ми и само сад. Ми смо ОНИ, у вечности незаборава. Не заборавите то. И проносите даље. То је ваше славно наслеђе.“
У амфитеатру Гробља стрељаних глумци Краљевачког позоришта су извели инсценацију поеме Богдана Мрвоша „Смрт у кући“, у адаптацији и режији Александре Ковачевић.