Raski.rs – U Novom Pazaru 134 slučaja nasilja nad ženama u 2017. godini

Kako redakcija Raski.rs saznaje u Novom Pazaru samo u prvih šest meseci 2017. godine evidentirana su 134 slučaja nasilja nad ženama.

U Osnovnom tužilaštvu ističu da je broj žena koje trpe nasilje znatno veći nego u proteklom periodu.

“Pedeset osam krivičnih prijava procesuirano je do današnjeg dana. Ti su postupci u toku, a izrečeno je više od 70 privremenih mera dok je nekih 50 krivičnih prijava na daljem postupku suda”, ističe Jovan Milanović iz Osnovnog javnog tužilaštva u Novom Pazaru.

Udruženje “Zajedno u Novom Pazaru” navodi da povećan broj evidentiranih slučajeva od uvođenja novog zakona ne znači da je nasilje u porastu već da su žene ohrabrene da prijave nasilnike. Navode primer devojke koja je nakon dve godine trpljenja odlučila da potraži zaštitu.

“Ona je negde oko 12 časova predala krivičnu prijavu na pisarnici suda, u pola dva ona je bila u stanici policije da daje izjavu. Sledećeg dana u 10 časova dobila je rešenje o hitnoj meri zaštite koja predviđa i zabranu prilaska i sve ostale mere zaštite”, ukazala je Alma Junis iz Udruženja.

U Centru za socijalni rad u Novom Pazaru očekuju da će, u skladu sa obimom posla, uskoro moći da angažuju još stručnjaka.

“Mi smo 24 časa mobilni. Po bilo kakvoj prijavi, ili od građana ili od policijske uprave, istog momenta naša služba izlazi na teren”, rekao je direktor Centra za socijalni rad u Novom Pazaru Adnan Dizdarević.

Pored zvanične statistike, ne smemo zanemariti ni onu zatamnjenu – brojne slučajeve nasilja koji nisu prijavljeni, najčešće zbog patrijarhalnog vaspitanja ili verskih ubeđenja.

“Možemo da podvučemo da Novi Pazar ima jedan ‘element plus’, koji ima veze i sa onim što je verska pripadnost. Član porodice zlostavlja majku, sestru zato što se one ne ponašaju i ne odevaju u skladu sa njegovim mišljenjem kako treba da se odevaju žene muslimanke”, istakla je Zibija Šarenkapić, direktorka Kulturnog centra “Damad” u Novom Pazaru.

Recimo i to da u Novom Pazaru za sada ne postoji ni jedna Sigurna kuća za prihvat žena – žrtava nasilja.

Redakcija Raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *