Raski.rs – Povećana minimalna cena sata rada u Srbiji

Članovi Socijalno-ekonomskog saveta Srbije dogovorili su se danas da minimalna cena rada bude povećana sa 130 na 143 dinara po satu, kako saznaje informativna redakcija Raski.rs (portal Raškog regiona).

Predsednik Unije poslodavaca Nebojša Atanacković je izjavio i da je poslodavcima obećano da se bruto plate neće povećavati, što praktično znači da će se naći način da se poveća neoporezivi deo plata.

“Ministar finansija Dušan Vujović je obećao da posle uvećanja minimalne zarade poslodavci neće imati veći trošak. On je objasnio da je nemoguće povećati minimalnu zaradu za više od 10 odsto jer bi to urušilo budžet za narednu godinu” – naveo je Atanacković.

Reprezentativni sindikati tražili su da minimalna cena rada po satu od iduće godine bude povećana sa 130 na 154 dinara, a uslov Unije poslodavaca je da istovremeno bude povećan neoprezivi deo zarade koji je sada 11.600 dinara.

Minimalna cena rada po satu od januara ove godine je povećana sa 121 dinar po satu na 130 dinara, a poslednjih pet godina za 15 dinara.

Minimalnu zaradu od 22.880 dinara u Srbiji prima oko 350.000 radnika.

Redakcija Raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *