Ugljanin pozvao međunarodne organizacije da reše status Sandžaka

Predsednik Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV) Sulejman Ugljanin pozvao je danas Evropsku uniju (EU), Organizaciju za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Ujednjene nacije (UN) da trajno reše status Sandžaka i Bošnjaka u Srbiji.

On je na svečanoj sednici u okviru obeležavanja 100. godišnjice od održavanja Sjeničke konferencije rekao da je nakon Berlinskog kongresa Sandžak podeljen, bez ikakvog pravnog akta i dokumenta u „celofan“ koji se zvao Kraljevina Srba, Hrvata i Slovenaca.

„Danas se taj celofan otvara, jer mi hoćemo da vidimo ko smo i gde smo. Pitanje o tome šta se tada desilo treba da otvore naučnici, a mi ćemo da podržimo sve ono što kaže nauka, od koje tražimo istinu i da ne dozvoli falcifikate“, rekao je Ugljanin.

On je istakao da Bošnjaci, kao deo jedinstvenog nacionalnog korpusa sa Bošnjacima u Bosni i Hercegovini (BiH), traže da budu jezičak na vagi u mirnom rešavanju jugoslovenske krize i evropskom putu Srbije.

„Dejtonskim sporazumom je zaustavljen rat u BiH, ali da nije rešena jugoslovenska kriza. Medjunarodni faktori su priznali etničko čišćenje kao svršen čin i velikosrpskim agresorima su dali deo teritorije, a nisu rešili status Sandžaka, iako smo mi od početka podržavali mirovne procese i očuvali mir kao izrazito mešovita nacionalna sredina“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da očekuje pomoć od Crne Gore, ali i od Srbije, da pomognu Bošnjacima da dobiju svoja prava i tlo pod nogama.

„Bošnjaci su Crnoj Gori dali puni doprinos evropskim i evroatlatskim integracijama i ponosni smo na to što se ona odvojila od Miloševećeve terorističke mašinerije, koja je pretila da uništi ceo Balkan. Zato sa pravom očekujemo da Crna Gora sada i nama pomogne“, rekao je Ugljanin.

On je dodao da će Bošnjaci opstati na ovim prostorima samo ako njihova deca budu znala ko su, šta su i kome pripadaju, a da u tome važnu ulogu ima nastavno osoblje u ovdašnjim školama.

Bošnjačko nacionalno veće je ranije 2017. godinu proglasilo  godinom Sjeničke konferencije, koja je održana 13. i 14. avgusta 1917. godine, a ove datume za dane od posebnog značaja za Bošnjake.

U prostorijama BNV danas će biti održan okrugli sto na temu “Sjenička konferencija 1917 – 2017”.

Maja Mutavdzic

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *