I KRALJEVČANIN DUŠAN ĐORĐEVIĆ OLIMPIJSKI PRVAK IZ FIZIKE

Kraljevčanin Dušan Đorđević, kao učenik Matematičke gimnazije iz Beograda na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, održanoj od 16. do 24. jula 2017. godine u Jogiakarti u Indoneziji, u jakoj konkurenciji oko 400 učenika iz 86 zemalja sveta, kao član srpskog tima  osvojio je zlatnu medalju. Sa svojim drugarima iz Beograda i Niša Dušan je ostvario najbolji rezultat u istoriji učešća predstavnika naše zemlje na svetskom takmičenju iz fizike, na kome su naši učenici do sada osvojili pet zlatnih, 23 srebrne i 55 bronzanih medalja.
Mladog olimpijca, po povratku u rodni grad, primio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.
Ovaj skromni devetnaestogodišnjak, iako je uspeo da se upiše na Kembridž, studiraće u Srbiji, na Fizičkom fakultetu u Beogradu.
“Olimpijada je za nas prošla najbolje što je mogla – osvojili smo medalje, pokazali koliko znamo, koliko umemo, koliko možemo. Posle fakulteta u Beogradu, planiram da nastavim postdiplomske studije, a zatim i
doktorske studije negde u inostranstvu. Ali, planiram da se vratim u Srbiju i da stečeno znanje primenim u svojoj zemlji“, kaže Dušan, koji je na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Cirihu osvojio bronzanu medalju.

Apsolutno sam siguran da ćeš ispuniti sve planove o kojima si govorio. Da ćeš završiti Fizički fakultet sa odličnim uspehom, postdiplomske studije, doktorirati, nadam se, negde u inostranstvu, na nekom od prestižnih fakulteta, ali da ćeš posle toga doći u zemlju i nastaviti da razvijaš sebe, ali i ovo društvo“, rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *