Olimpijsko zlato iz fizike dospelo u ruke mladog Kraljevčanina

Učenik Matematičke gimnazije iz Beograda, mladi Kraljevčanina Dušan Đorđević, na 48. Međunarodnoj olimpijadi iz fizike za učenike srednjih škola, održanoj od 16. do 24. jula 2017. godine u Jogiakarti u Indoneziji, u jakoj konkurenciji oko 400 učenika iz 86 zemalja sveta, kao član srpskog tima  osvojio je zlatnu medalju.

Sa svojim drugarima iz Beograda i Niša Dušan je ostvario najbolji rezultat u istoriji učešća predstavnika naše zemlje na svetskom takmičenju iz fizike, na kome su naši učenici do sada osvojili pet zlatnih, 23 srebrne i 55 bronzanih medalja.
Mladog olimpijca, po povratku u rodni grad, primio je gradonačelnik Kraljeva dr Predrag Terzić.
Ovaj skromni devetnaestogodišnjak, iako je uspeo da se upiše na Kembridž, studiraće u Srbiji, na Fizičkom fakultetu u Beogradu.
“Olimpijada je za nas prošla najbolje što je mogla – osvojili smo medalje, pokazali koliko znamo, koliko umemo, koliko možemo. Posle fakulteta u Beogradu, planiram da nastavim postdiplomske studije, a zatim i
doktorske studije negde u inostranstvu. Ali, planiram da se vratim u Srbiju i da stečeno znanje primenim u svojoj zemlji“, kaže Dušan, koji je na prošlogodišnjoj Olimpijadi u Cirihu osvojio bronzanu medalju.

Apsolutno sam siguran da ćeš ispuniti sve planove o kojima si govorio. Da ćeš završiti Fizički fakultet sa odličnim uspehom, postdiplomske studije, doktorirati, nadam se, negde u inostranstvu, na nekom od prestižnih fakulteta, ali da ćeš posle toga doći u zemlju i nastaviti da razvijaš sebe, ali i ovo društvo“, rekao je Predrag Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *