Bivšim radicima TK “Raška” od nekoliko desetina do preko 700.000 dinara

Za blizu 500 bivših radnika Tekstilnog kombinata “Raška” ovih dana počela je isplata novca iz stečajne mase ovog nekadašnjeg giganta novopazarske privrede i oni će dobiti oko 54 odsto priznatih potraživanja, saznaje radio Sto plus

Prodajom imovine i iznajmljivanjem objekata tokom stečajnog postupka prikupljeno je 445 miliona dinara za isplatu potraživanja poverilaca TK “Raška”, među kojima je najviše bivših radnika koji su potraživali neisplaćene zarade.

Od tih 445 miliona dinara, oko 7,2 miliona je namenjeno prvom isplatnom redu koji čine 32 zatečena radnika prilikom otvaranja stečajnog postupka i Fond solidarnosti. Njihova potraživanja će biti isplaćena u potpunosti.

Drugi isplatni red ima 534 poverioca i njima će biti isplaćeno 53,85 odsto priznatih potraživanja. Za namirivanje tih dugovanja iz stečajne mase je opredeljeno oko 355,6 miliona dinara.

Većinu poverilaca u drugom isplatnom redu čine bivši radnici koji će dobiti između nekoliko desetina do preko 700 hiljada dinara.

Iz stečajne mase rezervisano je 82,5 miliona dinara koji su namenjeni isplati poverilaca čija su potraživanja osporena, ali koji su se na tu odluku žalili i čiji postupci još uvek nisu okončani.

Predsednik Odbora poverilaca TK “Raška” Šaban Prušević izjavio je radiju Sto plus da isplatu novca prate brojne nepravilnosti i da se bivši radnici suočavaju sa teškoćama prilikom podizanja sredstava.

“Stečajni upravnik novac nije uplatio direktno na žiro-račune bivših radnika, već na prolazni račun Vojvođanske banke što nije dozvoljeno. Zbog toga radnici moraju da dolaze u filijalu ove banke u Novom Pazaru kako bi proverili kog dana mogu podići novac zbog čega gube vreme i imaju dodatne troškove jer mnogi od njih ne žive u ovom gradu”, kazao je Prušević.

On je dodao i da su podaci o poveriocima, koje je stečajni upravnik dostavio Vojvođanskoj banci, često pogrešni i da zbog toga bivši radnici imaju problema prilikom podizanja novca.

“Problematično je i to što je banka na svom izlogu okačila listu sa imenima i prezimenima svih bivših radnika koji su dobili novac, uključujući i njihove matične brojeve, zbog čega smatramo da su prekršili Zakon o zaštiti podataka ličnosti”, rekao je Prušević.

 

Tags:

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *