PLENKOVIĆ: EK NIJE NADLEŽNA ZA GRANIČNA PITANJA HRVATSKE I SLOVENIJE

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da Evropska komisija nije nadležna za granična pitanja i arbitražni proces između Hrvatske i Slovenije. Ističe da odluka suda ne obavezuje Hrvatsku, ali da su spremni na razgovor sa slovenačkom stranom.

„Bilo bi dobro da EK stoji u okviru svojih nadležnosti, a ona nema nikakve nadležnosti za arbitražni proces i granična pitanja“, rekao je Andrej Plenković novinarima prilikom obilaska grada Bakra, kod Rijeke.

Plenković je tako odgovorio na pitanje novinara o izjavi potpredsednika Evropske komisije Fransa Timermansa da je Komisija primila k znanju konačnu odluku i da očekuje od dve strane da je sprovedu.

Ponovio je da je proces arbitraže kontaminiran krivicom slovenačke strane, da je Hrvatska odlukom Sabora izašla iz procesa još pre dve godine i da je odluka suda ne obavezuje.

„Od kolega i članova Komisije očekujem da poštuju činjenicu da je reč o bilateralnom problemu“, rekao je Plenković i istakao da je Hrvatska spremna na razgovor sa Slovenijom.

Dodao je da će se 12. jula u Ljubljani sastati sa slovenačkim premijerom Mirom Cerarom.

„Sve naše reakcije su razumne, ne želimo nikakve jednostrane poteze ni sa jedne strane“, naglasio je hrvatski premijer.

Arbitražni sud za granični spor Hrvatske i Slovenije odlučio je protekle sedmice da tri četvrtine Piranskog zaliva, odnosno Savudrijske vale, pripadne Sloveniji, kao i da ta država kroz hrvatske teritorijalne vode dobije pristup otvorenom moru kroz koridor širok dve i po nautičke milje.

Sud je takođe presudio da granica u Istri sledi reku Dragonju i završava na sredini kanala Sv. Odorika, odnosno da zaoseci Škodelin, Bužini i Mlini-Škrilje ostaju u Hrvatskoj. Hrvatskoj takođe ostaje i Sveta Gera, gde se nalazi sporni vojni objekt kojeg je 1991. napustila bivša JNA, a potom zauzela slovenačka vojska.

Hrvatska ne priznaje odluku, jer se 2015. povukla iz arbitraže pošto je ocenjeno da je arbitražni proces nepovratno kompromitovan kada je otkriveno da su se slovenački predstavnik u arbitražnom sudu Jernej Sekolec i službenica slovenačkog
Ministarstva spoljnih poslova Simona Drenik dogovarali o iznošenju slovenačkih argumenata i lobiranju kod drugih arbitražnih sudija.

Oni su potom podneli ostavke, a sud je odlučio da postupak može da bude nastavljen.
S druge strane, Slovenija očekuje da se odluka suda sprovede.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *