Obnova crkve brvnare u Vrbi

Crkva brvnara u Vrbi, selu udaljenom deset kilometara od Kraljeva na putu ka Vrnjačkoj Banji, odavnina je bila mesto religijskog okupljanja, ali i ondašnjih veselja i druženja. Posle blizu dvesta godina, s ciljem da se sačuva od zaborava, ali i da se po želji vernika u njoj omoguće venčanja i krštenja, počela je restauracija ove crkve.

 

Sadašnja restauracija doprineće kako poboljšanju njenog izgleda, tako i bolju dostupnost za sve posetioce mislim na turiste, ali i na ljude koji dolaze radi religijskih razloga”, kaže Predrag  Terzić, gradonačelnik Kraljeva.

Grad Kraljevo osim ovog, podržaće i sve naredne projekte koje odobri Ministarstvo kulture.

“Paralelno radimo i crkvu Svetog Nikole u Baljevcu koja je potpuno neistražena crkva iz 13. veka, gde vršimo istraživačke radove crkve koja nema ni krov”, kaže Ivan Milunović, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo.

“Mi imamo jako kvalitetnih projekata i apliciraćemo prema Ministarstvu kulture za narednu 2017. godinu, videćemo koje će projekte komisije odobriti”, dodaje Milunović.

Kada u novembru bude završena restauracija, crkva će imati autentičan izgled iz 1831. godine kada je sagrađena, zahvaljujući dobrotvoru Nikoli Šarcu koji je poklonio zemljište za njenu  izgradnju.

 

Dušan Dzudović – raski.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *