“Blic fondacija” donirala porodilištu u Kraljevu dva klima uređaja

“Blic fondacija” je u okviru humanitarne akcije “Klime za porodilišta”, donirala kraljevačkom porodilištu dva klima uređaja. Kraljevačko porodilište nije imalo nijedan ispravan klima uređaj, pa su porodilje, bebe ali i zaposleni bili prinuđeni da leti provode dane u teškim uslovima. Kada su velike vrućine morale su da se zamračuju sobe, kako bi se bar malo ublažila vrućina.

“Blic fondacija” je u saradnji sa firmom “Elkom trejd” iz Beograda donirala porodilištu u Kraljevu dve klime.

 – Zahvaljujemo se “Blic fondaciji” na ovom vrednom poklonu, a klime će nam puno značiti u ovim letnjim danima, kako bi uslovi rada bili normalniji. Plan je da ih postavimo u sobi za pripremu trudnica. S obzirom da do sada nismo imali klima uređaje koji su radili, ova dva nova koja su nam donirana će mnogo značiti – rekao je Miodrag Stodić, načelnik Odeljenja ginekologije i porodlišta u Opštoj bolnici “Studenica” iz Kraljeva.

Porodlištu u Kraljevu je donaciju uručio Nenad Božović, dopisnik Blica iz Kraljeva.

– Donacija je dokaz da mislimo na najmlađe, na bebe koje su tek došle na svet, a u Kraljevu ih se rodi godišnje oko 1.500, jer se poslednjih godinu dana u ovom porodilištu porađaju i žene iz okoline Novog Pazara. Nakon uručenja aparata za skrining sluha kod novorođenčadi, porodlište u Kraljevu je dobilo i dva klima uređaja. Temperature tokom leta u sobi za pripremu trudnica za porođaj su bile veoma visoke. Sada će one moći da se klimatizuju i da se bez dodatnih stresova pripreme za porođaj – rekao je Božović.

Zorica Rudinac iz Kraljeva se porodila po četvrti put. Nakon tri devojčice, na svet je došao i sin.

– Klima uređaji će puno značiti, najviše zbog beba, a onda i zbog majki. Znam kako može biti vruće, jer mi je ovo četvrti put da se porađam u kraljevačkom porodilištu – kaže Zorica.

Naida Islamović iz Novog Pazara prvi put se porodila, a zbog renoviranja porodlišta u Novom Pazaru, morala je i sa ostalim porodiljama iz tog dela Srbije da se porodi u Kraljevu.

– Meni je posebno bilo vruće jer sam se prvi put porađala, i bilo mi je potrebno dodatno hlađanje. Šalim se malo, ali klime će puno značiti jer ovde zna da bude jako vruće – kaže Naida.

Donator akcije “Blic Fondacije” je kompanija “Elkom trejd” koja je obezbedila 50 klima za 24 porodilišta u Srbiji. Pokrovitelj humanitarne akcije “Klime za porodilišta” je ministarstvo zdravlja.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *