Od 1. jula veće akcize na cigarete

Direktor korporativnih poslova i komunikacija kompanije JTI Goran Pekez izjavio je da će od jula ove godine u Srbiji biti povećane akcize na duvanske proizvode.

On je na Samitu ministara finansija, guvernera i direktora poreskih uprava zemalja regiona u Bečićima najavio razgovore s Vladom Srbije o donošenju novog akciznog kalendar za naredne četiri godine.

Pekez je ocenio da je postepeno i predvidivo povećanje akciza u zemljama regiona osnovni uslov za stabilne budžetske prihode i sigurna brana protiv rasta ilegalne trgovine duvanskim proizvodima.

Udeo akcize i PDV-a od duvanskih proizvoda u budžetu Srbije je 12 odsto, što je više nego u zemljama regiona.

On je rekao da je JTI poslovanjem u regionu kroz poreze, akcize i ostale dažbine doprineo sa gotovo 460 miliona evra u 2015.

“Minimalno akcizno opterećenje u zemljama članicama Evropske unije iznosi 90 evra na 1.000 komada cigareta. Uzimajući u obzir nižu kupovnu moć stanovništva, mnogim od novih članica EU, poput Hrvatske, odobren je prelazni period od četiri godine da dostignu taj cilj. Zbog toga je realno očekivati da će zemlje regiona takođe imati dovoljno vremena da postepeno i racionalno usklade svoje poreske politike sa EU”, rekao je Pekez.

On je dodao i da su u Srbiji jasno vidljivi rezultati državnih organa u borbi protiv ilegalnog tržišta duvanskim proizvodima.

“U Srbiji je formirana Radna grupe za borbu protiv šverca duvana i na njeno čelo je postavljen direktor policije, što pokazuje da je država ozbiljna u nameri da se izbori sa ovim problemom.”, ocenio je Pekez.

Predstavnici beogradske kompanije Komtrejd (Comtrade) su ukazali da bi bilo veoma važno da Srbija ima stimulativni poreski sistem za prevođenje sive ekonomije u legalne tokove, uz koji bi bile predviđene olakšice za kompanije koje poštuju sve propise i blagovremeno ispunjavaju obaveze i plaćaju poreze.

Tags: ,

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *