Na Goču održan prvi Balkanski samit šumarstva

KRALJEVO – Na planini Goč kod Kraljeva danas je održan prvi Balkanski samit šumarstva, na kojem je učestvovalo čak 14 zemalja sa prostora Balkana. 

Na samitu se govorilo o značaju šuma u ekološkom i privrednom pogledu, a održana je i demonstracija seče stabala za dalju preradu.

Na tom skupu pod nazivom “Goč 2016”, koji je organizovan u saradnji sa Šumarskim fakultetom iz Beograda i nastavnom bazom na Goču, posetioci su mogli na 16 punktova da vide kompletnu opremu koja se koristi u eksploataciji šume.

Cilj samita je bio da se pokažu dostignuća u oblasti šumarstva, a kao dokaz tome je saradnja Vlade Srbije sa Kraljevom i Vrnjačkom Banjom, rekao je Rodoljub Džamic, predsednik Skupštine Vrnjačka Banja.

“Na Goču se nalaze zaštićene šume, sa bogatom florom i faunom, i cilj Vrnjačke Banje i Kraljeva je da ih sačuvamo. Zato je cilj ovog samita da ujedinimo struku koja se bavi iskorišćavanjem šuma i onima koji je čuvaju”, kazao je Džamić.

Aleksandar Stojković direktor firme “Tajfun” za region Balkana, rekao je da ovakvi skupovi mogu da poboljšaju rad u šumarstvu.

“Sa druge strane možemo i da dobijemo povratnu informaciju o tome kako su se pojedine mašine pokazale na terenu. Drago mi je što je preko 1.000 posetilaca došlo na Goč”, rekao je Stojković.

Gradonačelnik Kraljeva Tomislav Ilić rekao je da se nada da će uskoro balkanski samit postati tradicionalan.

“Želimo da pokažemo sve potencijale i prirodne lepote Kraljeva, ali i Vrnjačke Banje sa kojom se graničimo”, rekao je Ilić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *