NOĆNE SMENE: Komunalna policija u Kraljevu sprema zasede za partijske aktiviste

Komunalna policija iz Kraljeva uvela je nove metode u lovu na aktiviste koji lepe plakate: dežuraće noću i kažnjavati prekršioce na licu mesta.

Komunalna policija planira da tokom predizborne kampanje znatno pojača kontrolu na gradskim ulicama kako aktivisti političkih partija ne bi mogli da lepe plakate gde god im se prohte.

Kako smo saznali, kontrola će posebno biti pojačana u kasnim noćnim satima, a policajci su već tipovali mesta na kojima se nedozvoljeno najviše lepe plakati.

Pojačaćemo kontrolu, odnosno trudićemo se da uhvatimo one koji budu ružili grad plakatima. Ne možete da lepite gde god stignete jer postoje mesta koja su određena za to. Međutim, da bismo nekog kaznili i pisali mu kaznu, moramo da ga uhvatimo na licu mesta, a to nije baš lako – priznaje Slobodan Radaković, načelnik Komunalne policije.

Radaković kaže da njihovi policajci ne mogu da patroliraju celim gradom jer ih nema toliko, ali da su zato registrovali mesta na kojima je aktivistima najinteresantnije da lepe predizborne plakate i da će ta mesta biti nadgledana.

Plakati se lepe svuda. Na žardinjerama, izlozima lokala, zidovima zgrada. Nije baš jednostavno uhvatiti te ljude. S druge strane, ne možete da nekoj stranci pišete kaznu, zato što su se pojavili njihovi slogani. Oni uvek mogu da kažu da je to neko drugi zalepio. Kazne se kreću od 5.000 za fizička lica do 50.000 za pravna, što političke partije i jesu – kaže Radaković.

Praksa je pokazala da se retko ko pridržava pravila da se plakati lepe samo na panoima koji su za to i predviđeni.

Naši aktivisti imaju posebne smernice da ne smeju da lepe plakate na zidovima, žardinjerama i lokalima u gradu. Van grada je situacija drugačija jer nema panoa i onda se traže neka improvizovana mesta. Može da se dogodi i da naše plakate lepe neki drugi, i to na mestima na kojima je zabranjeno, baš iz tog razloga da bi nas predstavili kao nekulturne i bahate. O tome ćemo morati da povedemo računa – kaže šef kraljevačkih socijalista Dragan Vulić.

Napušteni lokali i gradski zidovi, ulazi u stambene zgrade i telefonske govornice, autobuska stajališta i ograde na gradilištima, izlepljeni su plakatima najrazličitijeg sadržaja. Iako to nisu mesta dozvoljena za lepljenje plakata, niko do sada nije kažnjen, a debele slojeve papira i lepka niko ne čisti.

N. Božović

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *