Otovrena Kancelarija Zavoda za statistiku u Novom Pazaru

Kancelarija Republičkog zavoda za statustiku za Novi Pazar, Sjenicu i Tutin danas je svečano otvorena.  Još jedna u nizu filijala i kancelarija republičkih institucija koje su dobile svoje predstavništvo u Novom Pazaru, doprineće decentralizaciji i olakšače dobijanje podataka za ovaj region, koji mogu biti od velikog značaja za njegov dalji razvoj.  Potpredsednik Vlade i ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić,  istakao je da je ovo rezultat dobre saradnje sa Vladom  i da samo koordinacijom i komunikcijom se može doći do rešenja koja su u inetersu građana ovog regiona.

Na svečanom otvaranju petnaestog odeljenja Republičkog zavoda za statistiku koje je dobilo svoju kancelariju u Novom Pazaru, gradonačelnik Meho Mahmutović istakao je da je veliki broj republičkih institucija koje svoje filijale otvaraju u ovom gradu potvrda da Novi Pazar jeste ozbiljan regionalni centar.

“Evo ispunjava se ono što smo pre osam godina zacrtali u planu rada i delovanja da sve republičke institucije koje jedan grad čine ozbiljnim centrom dovedemo u Novi Pazar.  Sve to čini da  Novi Pazar dobije jedan moderan obris jednog modernog , uglednog, evropskog Novog Pazara. Mi smo delovali pod sloganom „Za evropski Novi Pazar“, delovaćemo pod tim sloganom i dalje i nadam se da ćemo imati i evropski Novi Pazar i evropsku Srbiju“, naglasio je Mahmutović.

Direktor Republičkog zavoda za statistiku, Miladin Kovačević, rekao je da je jedan od razloga otvaranja kancelarije baš u Novom Pazaru i to što ovde postoji kapacitet za vođenje statističkih istraživanja. To se pokazalo i u nekim ranijim akcijama kao što su bile popis stanovništva, poljoprivrede i privrede.

„Svedoci smo da je Novi Pazar  kulturno, ekonomsko  pa i obrazovno sedište ovog kraja. Samim tim imamo i dovoljnu kadrovsku bazu i mogućnost da i nadalje vodimo uspešne statističke akcije. Ovo odeljenje će imati svoju ulogu da neposredno daje obaveštenja i saopštenja, kao i statističke informacije o ovom području. To je sada korak bliže u informisanju građana Novog Pazara  i okoline“, kazao je Kovačević.

Potpredsednik Vlade i ministar Rasim Ljajić ponovio je da je ovo još jedan korak da se vlast sa centralnog nivoa približi građanima i da Grad Novi Pazar bude servis za sve ljude.

„Pazar danas dobija obrise Grada kakvi su i Kragujevac, Niš i Novi Sad. Trebamo zbog toga da budemo srećni i zadovoljni . Da zahvalimo Vladi što je imala razumevanja za sve potrebe ljudi koji ovde žive. Jedino u uslovima potpunog poverenja  mi smo ovo mogli da ostvarimo. U uslovima konfrontacije sa državom od toga nema ništa. Drugi su pretili i hteli svađu i konfrontaciju sa Beogradom, a mi smo hteli saradnju. Čak i nekada kada nam nije bilo pravo, tražili smo razgovore i rešavali probleme kroz razgovore.  Preko institucija smo rešavali sve ono što su vaše muke i problemi.  Rezultat toga jeste ovo. Konfrontacija nije rešenje . Koordinacija i komunikacija su rešenja  za sve probleme. Možda je to duži put, ali je to jedini ispravan put i mi njim idemo i dalje „ naglasio je Ljajić.

Kancelarija Zavoda za statistiku koja će pokrivarti teritoruju Novog Pazara, Sjenice i Tutina,  a koja je do sada pripadala Kraljevu, rasteretiće i rad tog odeljenja,  koje je bilo najveće u Srbiji i pokrivalo više od 800.000 stanovnika.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *